Politika

Čavara pisao Schmidtu i najavio: Imenovat ću sudije Ustavnog suda

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je pismo Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani Visoki predstavniče za Bosnu i Hercegovinu,

gospodine Schmidt,

primio sam pismo koje ste mi poslali, kao i dopredsjednicima Federacije BiH, gospođi Mahmutbegović i gospodinu Dunoviću, a vezano za problem izbora sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a koji nas sve skupa opterećuje. Raduje me Vaša zainteresiranost za ovaj problem koji je uzrokovan političkim odnosima u Federaciji BiH, odnosno nepostojanjem političkog dogovora za funkcioniranje Federacije BiH.

Ne sumnjam u cilj Vaših namjera, te smatram da dijelimo zajedničku želju za iznalaženjem rješenja za ovaj kao i za ostale probleme, kojih je mnogo, te mi dopustite uputiti Vam nekoliko napomena.

Kao Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, iskazujem žaljenje načinom komunikacije i kvalifikacija koje se izriču prema instituciji Predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH. To se prvenstveno odnosi na činjenicu da su već unaprijed djela kvalificirana i krivnja utvrđena – bez našeg zajedničkog dijaloga koji bi pružio realne informacije o stanju u Federaciji i objektivnim razlozima navedenog problema.

Ipak, iskoristit ću ovu prigodu i u potpunosti odbaciti tvrdnju da smo napravili „propust“ i da „nismo imenovali suce Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH“.

Poštovana Ekscelencijo, u Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva „ustavni i zakonski rok za imenovanje sudaca Ustavnog suda“.

Od 2018. godine do danas u Federaciji BiH ne postoji politički dogovor oko ključnih pitanja, što je opće poznato. Upravo zbog toga, nakon Općih izbora nije izabran Predsjednik Federacije BiH, kao ni dopredsjednici Federacije BiH i Vlada Federacije BiH, a posljedično, ni suci Ustavnog suda Federacije BiH.

Podsjećam da smo imali sličan problem s imenovanjem članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH čije smo imenovanje, i pored ogromne važnosti, čekali četiri godine nakon što sam imenovao Komisiju i uputio u Parlament Federacije BiH. I ne bi bilo do danas imenovanja da nam nisu pomogli prijatelji iz Europske komisije i predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugi.

U svjetlu brojnih problema s kojima se susrećemo, a koji zahtijevaju duboko razumijevanje, dozvolite mi podsjetiti Vas na sljedeće. Ustavni sud BiH je 4. decembra2016. godine donio Odluku kojom je utvrđeno da odredbe Izbornog zakona nisu sukladne Ustavu BiH i da do danas ta Odluka nije provedena, odnosno nije usklađen Izborni zakon s Ustavom BiH.

Rad Federalne televizije je 14 godina izvan zakona i, kao takav, instrument je jedne političke stranke, bez Statuta, 10 godina bez Upravnog odbora i direktora od 2013. godine nezakonito obnaša tu dužnost i potpuno izvan zakona.

Direktor Federalne uprave policije već osam godina nije imenovan sukladno zakonu jer je Vlada Federacije BiH 2019. i 2021. godine prekršila zakon i odbila imenovati direktora i tu dužnost obnaša osoba koja po zakonu ne može obnašati tu dužnost zbog pripadnosti istom konstitutivnom narodu kao i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH. Takva su i brojna druga imenovanja.

Kao primjer možemo uzeti i namjensku industriju za koju pojedini čelnici stranaka javno govore da je u službi jednog naroda, da proizvode naoružanje za izvoz i za „ne daj Bože“, provode se vojne obuke izvan državnog sistema.

Zapanjujuća je i nesmetana praksa govora mržnje i zapaljive retorike koji su sada već uobičajen način komunikacije. Ono što začuđuje jest da takvo ponašanje ne nailazi na posljedice ni javnu osudu. Takvom komuniciranju svjedočili smo i na okupljanju tzv. građanskih nacionalista ispred Vašeg ureda. Tada su upućene ozbiljne prijetnje i uvrede koje su za cilj imale diskreditaciju Vas i Vašega rada, ali koje su pozivale i na ugrožavanje Vaše fizičke sigurnosti. Takvih je primjera bezbroj.

Poštovana Ekscelencijo,

slažem se kako je imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH značajno i žurno pitanje za sve nas. Slažem se kako je potrebito žurno rješavanje ovog ključnog pitanja. Također, jasno nam je kako nam preostaje riješiti i druga otvorena pitanja koja sam samo neka naveo iznad. Vjerujem kako ćete pokrenuti i druga pitanja od kojih sam naveo samo neke, kao i pitanja koja u velikoj mjeri opterećuju i hrvatski narod u BiH, a čija se prava i identitet nastoje marginalizirati, te da će Vaš pristup biti balansiran, pravičan, korektan i konkretan.

Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću skladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri sudca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu potporu“, stoji u pismu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hurma Ujdurma
Hurma Ujdurma
9 mjeseci

raduju se svi što će imenovati sudce, odlično, a ko su imenovani???

trackback
Dunović i Mahmutbegović uputili pismo Schmidtu, pa opleli po Čavari: Radi sve mimo procedura. Imamo provjerene informacije
9 mjeseci

[…] Podsjetimo, u današnjem pismu Čavara je kazao će dati saglasnost za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Detaljnije pročitajte ovdje. […]