Ako govorimo o pravom cimetu, onda je to cejlonski cimet. Cimet koji najčešće kupujemo u trgovinama, npr. za kolače je običan ili kasija cimet. U skladu s tim, vjerovatno ste već čuli da se za češću konzumaciju preporučuje upravo cejlonski, a ne običan cimet. Cejlonski cimet i običan cimet razlikuju se po tome što običan sadrži puno više kumarina koji može izazvati oštećenja jetre ako ga se konzumira u većim količinama. To ne znači da se trebamo bojati običnog cimeta.
No, ako ste neko ko redovno koristi cimet, svakako tada uzimajte cejlonski cimet. Također, cejlonski cimet je cjenjeniji u kulinarstvu, a od običnog cimeta razlikuje se još po tome što ima tanju koru.
Cejlonski cimet u prahu, za razliku od samog štapića, brže gubi okus pa je preporuka da ga kupujete u manjim količinama. Svakako ga čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te ga potrošite unutar pola godine.
Za razliku od praha, kora cimeta zadržat će okus skoro godinu dana.
Pritom se koristi kora mladih grana cimeta. Što se tiče porijekla cimeta, potječe sa Šri Lanke, a danas se uzgaja i u drugim azijskim zemljama, poput Indonezije, Vijetnama i na Sejšelima.
Ako se pitate kako koristiti cejlonski cimet u kulinarstvu, možda će vas iznenaditi da je preporuka da ga se dodaje na početku kuhanja. Naime, spojevima u cimetu treba nešto više vremena da se otpuste. Glavni spoj cimeta, cimet aldehid, nije topiv u vodi.
Ono što će pomoći da se ovaj spoj dobro prožme jelom koje pripremate jest dodatak alkohola poput vina ili masti koje će pojačati taj učinak. Cejlonski cimet odlično se slaže s voćem, posebice jabukama, ali i šljivama.
Zato ga rado jedemo u štrudlama od jabuka ili voćnim kolačima koji se peku. Idealan je za slatke verzije peciva, a sigurno ne možete odoljeti preukusnim cimet rolicama. Dobro se slaže s crvenim mesom te povrćem poput rajčice ili patlidžana.
Cejlonski cimet ubrajamo u tople, odnosno slatke i aromatične začine. Tako će njegovu toplinu istaknuti kumin, a kardamom će pojačati drvenastu notu. Piment i crni papar naglasit će pikantni dio cimeta, a klinčić i anis pojačat će ljekovita svojstva cimeta.
Od cejlonskog cimeta možete napraviti i čaj. Na pola kašičice cejlonskog cimeta dodajte šolju vruće vode te pustite da odstoji oko pola sata. Možete koristiti i cimet štapiće.
Ljekovitost
Gledajući s pozicije tradicionalne indijske medicine ayurvede, cejlonski cimet tretira se kao lijek za dijabetes budući da regulira šećer u krvi. U tom kontekstu djeluje na nekoliko načina:
- usporava apsorpciju glukoze u crijevima, čime se postupno otpušta u krvotok
- povećava osjetljivost ćelija na inzulin, čime se bolje iskorištava glukoza
- smanjuje otpornost na inzulin
- potiče aktivnost inzulinskih receptora.
Na tragu toga cejlonski cimet možete dodati u:
- zobenu kašu
- smoothie
- voćnu salatu
- jogurt
- škrobnom povrću poput batata ili mrkve.
Cejlonski cimet za zdravlje
Cimet obično konzumiramo više u zimskim mjesecima, što je zapravo odlično jer cejlonski cimet sadrži antimikrobna i antivirusna svojstva. Posebice djeluje protiv bakterija koje narušavaju rad probavnog sistema te virusa koji narušavaju respiratorni sistem.
Pored navedenog, djeluje i protiv gljivica, odnosno antifungalno, ali i antiparazitsko. Ovaj učinak, iako nije do kraja poznat, pripisuje se cimet aldehidu koji vjerojatno ometa određene stadije mikrobnog rasta i samu reprodukciju mikroba.
Cejlonski cimet za holesterol
Treba naglasiti i da cejlonski cimet štiti kardiovaskularni sistem tako da pridonosi smanjenju nivoa LDL holesterola. Pored protuupalnog djelovanja i regulacije šećera u krvi, štiti kardiovaskularni sistem antioksidativnim djelovanjem te smanjenjem krvnog pritiska.
Naime, cimet pridonosi neutralizaciji slobodnih radikala pa tako štiti krvne žile od njihova oštećenja. Isto tako, dokazano je da cejlonski cimet djeluje na smanjenje krvnog pritiska.
Za mršavljenje
Cejlonskom cimetu pripisuje se i učinak na proces mršavljenja. Razlog tome je što povoljno djeluje na regulaciju šećera u krvi i probavu. Također, cimet potiče termogenezu, što znači da tijelo proizvodi više topline, a za što onda treba potrošiti i više kalorija.
Važno je napomenuti kako cejlonski cimet nije čarobno sredstvo za mršavljenje, već samo dodatak koji može pomoći tek kad smo u kalorijskom deficitu prema principima pravilne prehrane i kad se redovno krećemo.
Cejlonski cimet neće imati učinak ako nismo promijenili prehrambene i druge navike važne za održavanje normalne tjelesne težine i zdravlja. O cejlonskom cimetu i njegovom učinku na mršavljenje razmišljajte tek kad ste posložili osnove.
Nuspojave
Naravno, kao i kod većine namirnica ili začina, postoje određene skupine ljudi koje bi trebale pripaziti na konzumaciju cimeta, a ako niste sigurni smijete li ga uzimati, posavjetujte se sa stručnom osobom.
Ko ne smije jesti cimet?
Ako postoji alergija na cimet, onda je, naravno, preporuka izbjegavati cimet i namirnice koje ga sadrže. Već smo napomenuli kako bi bilo dobro da konzumirate cejlonski, a ne običan cimet koji sadrži puno veću količinu supstance koja može oštetiti jetru ako se pretjerano konzumira.
Neki od simptoma alergijske reakcije mogu biti svrbež, oticanje ili crvenilo na koži.
Ako se cimet uzima u obliku dodatka prehrani, trudnice bi trebale biti na oprezu te se posavjetovati s ljekarom. Isto vrijedi i ako trudnice planiraju konzumirati veće količine cimeta kao začina.
Također, ako se cimet odjednom konzumira u većim količinama, moguće su iritacije u ustima, ali i u probavnom sistemu.
Konačno, cimet može doći u interakciju s određenim lijekovima.
Ovo posebno vrijedi za lijekove koji su namijenjeni regulaciji šećera u krvi, krvnog pritiska ili je pak riječ o antikoagulansima. Tako cimet može utjecati na učinkovitost lijeka pa se posavjetujte sa stručnom osobom o konzumaciji cimeta i njegovoj količini.