Sport

Čengić: KK Bosna se može odblokirati ove godine. I Royal ima pravo da se prijavi za program finansiranja

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u domu Naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Irfan Čengić, angažirao se po pitanju podrške sportskim klubovima na području KS.

Značajnu pažnju privukla je njegova objava od prije nekoliko dana, vezana za Košarkaški klub Bosna, kluba koji je prije tačno 44 godine postao prvak Evrope.

"Prije par mjeseci kontaktirao me Almir Bradić sa molbom da pomognem Bosni da se vratimo u prvu ligu. Nisam tada obećavao mnogo, ali sam uspio dati doprinos tom projektu. Iskreno, imam povjerenja u ljude koji iz čistog entuzijazma drže u životu posrnulog velikana.

Kao predsjednik skupštinske komisije za kulturu i sport sam uz pomoć kolega zastupnika uspio se izboriti za budžetska sredstva koja će značajno pomoći ovom klubu za razvoj i saniranje poreskih dugovanja.

Imam puno povjerenje u ministra Kenan Magoda i premijera Nihad Uk, da će uspješno realizovati programe za koje smo se izborili u budžetu KS za 2023. godinu.

Sada planiramo veće stvari i vjerujem da vrijednim radom će se Bosna vratiti u vrh regionalne košarke. Bosna treba ovom gradu, ovoj grad treba pomoći posrnulog velikana", napisao je Čengić na Facebooku profilu.

Čengić: Slična situacija sa Zvezdom

A s obzirom na to da je KK Bosna još od oktobra 2014. praktično u stanju mirovanja, te da ime i grb prvaka Evrope živi preko saradnje sa KK Royal, prvo pitanje koje smo postavili Čengiću, koji se ljubazno odazvao pozivu za razgovor na tu temu, bilo je upravo vezano za način finansiranja - odnosno koji će od ova dva kluba biti finansiran budžetskim sredstvima:

Na koji klub mislite i kojem klubu, odnosno projektu pomažete – da li Udruženju za unapređenje sporta Košarkaški klub Royal (KK Royal), koji se takmiči u Prvenstvu BiH (pod imenom Bosna Meridianbet), ili Košarkaški klub Bosna (KK Bosna), koji je još od oktobra 2014. u stanju mirovanja?

"Oba, jer samo tako možemo brend košarkaškog kluba Bosna vratiti na mjesto koje zaslužuje. Situacija je slična kao za KK Crvena zvezda kada su imali poslovno tehničku saradnju sa FMP-om koja je pomogla da se KK Crvena zvezda ne ugasi zbog dugovanja koja su iznosila preko 13 miliona eura u tom trenutku.

Royal se takmiči pod nazivom Bosna Meridianbet

Klub i brend su mnogo više od ID broja.

Zato želim pomoći koliko mogu da se u dogledno vrijeme taj brend vrati u vrh regionalne košarke jer nedostaje glavnom gradu naš klub na koji smo ponosni."

Ko su, poimenice, sportski entuzijasti s kojima razgovarate u Udruženju za unapređenje sporta KK Royal i KK Bosna?

"Sa mnogo ljudi razgovaram ne samo o KK Bosna, nego o sportu generalno u Bosni i Hercegovini jer smatram da je sport potreban svakom društvu, a posebno glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zaista ne želim da poimenično govorim o ljudima jer ne želim njih da dovodim u nezgodnu poziciju da ih neko politički obilježava zbog suradnje sa mnom kao političarem".

Gašenje nije nikom u interesu

Da li su Vas sportski entuzijasti iz KK Bosna obavijestili da se još od novembra 2017. uspješno eskivira održavanje sjednice Skupštine KK Bosna, čime su se po Zakonu o fondacijama i udruženjima FBiH, stekli uvjeti za gašenje Udruženja KK Bosna?

"Upoznat sam sa problemima sa održavanjem Skupštine. Međutim, to je adekvatno pitanje za članove Skupštine i Ministarstvo pravde koje je nadležno za nadzor nad provođenjem zakona o udruženjima i fondacijama u FBIH.

Mislim da se u konkretnom slučaju radi o poreznom dužniku zbog čega vjerovatno Ministarstvo ne nalaže gašenje kako se ne bi eskiviralo plaćanje poreznih dugovanja i drugih potraživanja. Ali, svakako se slažem da je potrebno održavati sjednice Skupštine jer gašenje KK Bosne nije nikome u interesu".

U svojoj objavi navodite “Kao predsjednik skupštinske komisije za kulturu i sport sam uz pomoć kolega zastupnika uspio se izboriti za budžetska sredstva koja će značajno pomoći ovom klubu za razvoj i saniranje poreskih dugovanja”.

O kojem klubu tačno govorite, odnosno čiji će se porezni dugovi vraćati i koliko će budžetskog novca za to biti izdvojeno?

"Kao što sam na početku razgovora rekao, važno je sačuvati brend KK Bosna i takmičiti se. Kada govorimo o porezima, tu se misli na KK Bosna, a ne na klub koji se takmiči pod imenom KK Bosna Meridianbet.

Tehnička saradnja

Nakon što su ova dva kluba postigla poslovno tehničku seradnju važno je naglasiti da se od tog momenta nisu povećavala porezna dugovanja. Naime, Bosna Meridianbet u svom poslovanju nije stvarala porezna dugovanja jer se odgovorno odnosila prema funkcionisanju kluba, dok sa druge strane KK Bosna je kako ste i sami naglasili zaledila poslovanje i nije gomilala nove porezne dugove.

U razgovoru sa resornim ministrom i Komisijom za kulturu i sport Skupštine Kantona Sarajevo, govorilo se o javnom pozivu na koji će se moći transparetno prijaviti svi klubovi sa poreznim dugovanjima nastalim do 2020. godine u skladu sa federalnim zakonom.

Čengić: Sastanak u Poreznoj upravi

Već smo imali sastanak u Poreznoj upravi gdje smo imali zaista kvalitetne informacije od direktora Šerifa Isovića, te smo dobili pregled svih sportskih klubova koji se mogu prijaviti na javni poziv.

Ukoliko ispune uslove javnog poziva, novac će se raspodjeliti prema Odluci Vlade Kantona Sarajevo i kriterijima javnog poziva".

Mnogo toga je zastarjelo

Pretpostavljam da već postoji plan vraćanja dugova KK Bosna, a što opet zahtijeva jasne podatke i o ukupnim dugovanjima KK Bosna i dinamici njihovog vraćanja?

S obzirom na to da do danas niko nije objavio tačan podatak u dugovanjima KK Bosna, čak ni revizija to nije utvrdila, bilo bi veoma interesantno čuti od Vas ako imate podatke o dugovanjima?

"Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine ima tačan podatak o poreznim dugovanjima koji nam je prezentovan na konsultativnom sastanku. Međutim, taj podatak ne mogu ja iznositi u javnost jer nisam ovlašten, ali svakako podatak je javno dostupan ukoliko se pošalje upit prema Poreznoj upravi FBiH.

Kada govorimo od drugim potraživanjima, ja ne mogu kao izabrani dužnosnik se petljati u interni rad KK Bosne jer nisam član organa.

Vjerujem da je mnogo potraživanja i zastarjelo i da se dobrim reprogramom dugovanja uspješan menadžment može konsolidovati ta dugovanja, ukoliko sklonimo blokadu porezne uprave".

Javni poziv

Koji period će biti potreban da se vrate Bosnini dugovi, odnosno steknu uvjeti da se deblokiraju računi i klub počne ponovo funkcionirati?

"Mislim da upravo se to i treba desiti kao što se KK Crvena zvezda vratila u život. Poznavajući ministra Kenana Magodu, u transparentan javni poziv i podršku premijera Nihada Uka, siguran sam da u 2023. godini se KK Bosna može odblokirati i vratiti porezna dugovanja, ukoliko spremno dočekaju javni poziv i ispune kriterije javnog poziva.

Nakon toga Skupštine oba kluba KK Bosna i KK Bosna Meridianbet trebaju napraviti sanacioni plan i krenuti u realizaciju tog plana kako na sportskom aspektu tako i na organizacionom aspektu".

Pošto KK Bosna nema u ovom momentu ni igrače ni trenere ni sistema takmičenja, a pitanje je i kakav je status Skupštine i Upravnog odbora s obzirom na dugogodišnje neodržavanje sjednice Skupštine (prema klupskom Statutu, mandat članova Skupštine i UO-a traje četiri godine) možete li nam reći kad bi, najranije, KK Bosna, prvak Evrope iz 1979. godine, mogao ponovo početi takmičenje?

"U ovom trenutku brend Bosne predstavlja, KK Bosna Meridianbet slično kao što je Crvena zvezda sa FMP-om uspijevala čak i titule osvajala u tom periodu.

Paralelni procesi

Zbog toga je važno da se vode dva procesa paralelno da brend Bosne trenutno ima tim koji se takmiči pod imenom Bosna Meridianbet i koji se vratio u elitni rang i igrat će play-off za prvaka države.

To je pitanje za članove dvije skupštine, kada će promijeniti način nastupanja, Vlada KS bi već naredne sezone omogućila deblokadu računa i nastupanje KK Bosna. Naravno, tu se moraju poštivati i sva pravila Košarkaškog saveza, FIBA-e koja priznaje ovakve načine nastupa i ustupanja brenda i naziva, ali isto tako tereti klubove za sve obaveze koje je napravio klub koji je ustupio naziv.

Kada će Bosna početi samostalno nastupati?

Da li Vam je poznato ko su osobe koje bi operativno vodili projekt KK Bosna, s obzirom na planove o povratku u vrh regionalne košarke?

"Politici nije mjesto da operativno vodi projekt KK Bosna i ne planiram se miješati u operativni dio, samo biti podrška.

Jer stalno slušam o političarima, privrednicima, menadžerima, novinarima koji su iskorištavali KK Bosna i uništili je i doveli ovdje gdje je ona danas. Zbog toga nikada neću ući u operativni rad bilo kojeg kluba, već samo biti podrška kao izabrani dužnosnik".

Ukoliko ste u svojoj objavi zaista mislili na KK Bosna, u smislu finansiranja, vraćanja dugova i razvoja, znači li to da obustavljate finansiranje budžetskim novcem Udruženje za unapređenje sporta KK Royal?

"Prvo, ne odlučuje jedan zastupnik o tome šta se finansira, a šta ne. Ako govorimo o Vladi Kantona Sarajevo jasno je da se na program saniranja poreznih dugovanja može prijaviti samo onaj ko ispunjava uslove za to.

Dok sa druge strane za podršku u sportskim aktivnostima i nastupima se može prijaviti svaki sportski klub i tu je zabranjena diskriminacija.

Saniranje poreza

Dakle, moj cilj je pomoći svim sportskim klubovima u saniranju poreza koji ispunjavaju uslove, kao i pomoći svim sportskim klubovima koji se takmiče, a ispunjavaju uslove, a ima ih na stotine klubova i pojedinaca koji dobivaju sredstva Kantona Sarajevo".

Da li Vam je poznato koliko je budžetskog novca tokom ove takmičarske sezone (2022/2023.) dobilo Udruženje za unapređenje sporta KK Royal, preciznije za period septembar 2022. – mart 2023. godine?

"Nažalost, ne objavljuju se ti podaci, pa mi je trebalo malo vremena da odgovorim na ovaj intervju jer sam pokušao doći do podataka.

U 2022. godini Kanton Sarajevo je za rad KK Bosna Meridianbet izdvojio 250.000 KM, nisam upoznat sa dinamikom isplata. U 2023. godini zbog neusvajanja budžeta nije bilo isplata niti jednom sportskom kolektivu. Ova sredstva su puno manje od podrške kakvu imaju Borac, Igokea, Široki…".

Ukoliko nije tačno da će se finansirati samo KK Bosna, da li to znači da će se budžetskim novcima finansirati dva kluba, jedan koji se takmiči (Udruženje za unapređenje sporta KK Royal, pod imenom Bosna Meridianbet), i drugi koji se ne takmiči (KK Bosna)?

"Dva kluba će imati pravo da se prijave na dva odvojena programa, to ne znači uopšte da će biti finansirani ukoliko ne ispune tražene uslove. Ministarstvo kulture i sporta će novac dodijeljivati samo onima koji ispunjavaju uslove".

Da li su Vas odgovorni u Udruženju za unapređenje sporta KK Royal informisali o vlastitim aktivnostima vezanim za osiguranje finansiranja kluba, planovima, ambicijama…?

"Jesu, ukoliko se ti planovi ostvare zaista vjerujem u povratak KK Bosna u regionalne okvire. Ali, o operativnoj politici kluba intervju trebaju dati osobe iz kluba".

Smatrate li da se iz budžeta trebaju plaćati porezni dugovi sportskih ili bilo kakvih drugih klubova, udruženja, saveza…?

Obećanje na izborima

"Apsolutno, to je bilo moje obećanje na izborima, i za to obećanje sam dobio podršku na izborima, kada se ne bih sada borio za ovaj program ispao bih lažov prema glasačima.

Iz budžeta su se plaćala sredstva za poreze privatnim kompanijama, javnim preduzećima, zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama. Federacije BiH je napravila zakon otpisa kamata i glavnica sportskim kolektivima, da ne govorimo o primjerima iz regiona.

Dakle to nije ništa novo i nepoznato, samo do sada Kanton Sarajevo nije iskazivao interes za pomoć u reorganizaciji klubova. Kada su privatnim kompanijama davane desetine miliona KM za poreze i plate za radnike, tada su sportski radnici bili diskriminisani.

Naime, iako sportski radnici plaćaju pune poreze i doprinose kao i svi drugi radnici, sportskim kolektivima je zabranjeno da apliciraju za svoje radnike na programe subvencija, dok je privatnim kompanijama dato desetine miliona KM.

Tada je Vlada FBiH odbila moja amandmane, a Vlada KS također nije pomogla sportskim radnicima. Dakle, u tim programima radnici su diskriminisani samo zato što dolaze iz sporta iako plaćaju iste poreze kao i svi ostali."

Mogu li i drugi sportski kolektivi računati na tu privilegiju?

"Ne radi se o privilegiji, već otklanjanju nepravde koja je učinjena u ranijim programima pomoći, a naravno da svi sportski kolektivi koji ispunjavaju uslove i koji se prijave na javni poziv mogu računati.

Na ovaj fer, javan i transparentan proces ćemo moći pomoći svim sportskim kolektivima koji ispunjavaju uslove".