Ako preskočite prvi obrok, napominje doktor David Ludvig, stručnjak za ishranu iz dječije bolnice Boston pri Harvardu, možete početi dan s manjkom energije i morati da posegnete za svojim rezervama energije.
Šta čini dobar doručak?
Onaj koji sadrži zdrave proteine, sporo svarljive ugljene hidrate i voće ili povrće.
Omlet s povrćem i kriška integralnog tosta ili činija žitarica s visokim sadržajem vlakana, svježim voćem i mlijekom sa smanjenim sadržajem masti ili sojinim mlijekom, uz šaku badema ili oraha, dobar su izbor.
Probajte ova četiri savjeta za doručak koji povećava energiju:
Itegralne žitarice
Žitarice i hljebovi s visokim sadržajem vlakana mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi i spriječiti pad energije sredinom jutra.
Od mnoštva vrsta žitarica na tržištu, mekinje, pahuljice od mekinja i zobene pahuljice obično su najzdraviji izbor.
Dodajte proteine
Jogurt je dobar izbor - grčki jogurt ima više proteina od običnog.
Jaja (do jedno dnevno) su u redu za zdrave osobe. Iako žumanca imaju visok sadržaj holesterola, jaja sadrže proteine, vitamine i druge hranljive materije i ne povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Također možete uključiti hranu koja sadrži zdrave masti, poput oraha ili lososa.
Ograničite prerađeno meso na povremeni užitak, jer je povezano s većim rizikom od kolorektalnog karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, prenose Vijesti.
Jedite kod kuće
Zdrav doručak možete pojesti i u restoranu ako se držite zobenih pahuljica.
Međutim, većina tradicionalnih jela započet će vaš dan velikom količinom rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti.
Poput većine prerađene hrane, doručak iz lanaca brze hrane obično je katastrofa s visokim sadržajem natrijuma i niskim sadržajem vlakana.
Napravite smuti
Kombinirajte voće, sok, jogurt, klice pšenice, tofu i druge sastojke.
Stavite ih u blender s malo leda i dobit ćete osvježavajući doručak pun energije.