Rezultati studije

Četiri šolje omiljenog napitka mogle bi smanjiti rizik od raka glave i vrata za čak 17 posto

Ona nije tek običan napitak, već za mnoge predstavlja ritual. Dio je naše svakodnevice i podsjetnik za opuštanje i uživanje. Za mnoge predstavlja neizostavan početak dana, a povezujemo je i s energijom, fokusom te osjećajem ugode koji potiče tijelo i um. Međutim ritual ispijanja ove tekućine mogao bi imati više koristi od samog razbuđivanja, naime, mogao bi pomoći u zaštiti od raka glave i vrata koji su na globalnom nivou sedmi najčešći rak, s približno 745.000 novih slučajeva i 364.000 smrtnih slučajeva u 2020. Spomenuto uključuje karcinome usne šupljine, orofarinksa, hipofarinksa i grkljana.

Četiri šolje kafe dnevno

Opsežno istraživanje provedeno u SAD sugerira da konzumacija četiri ili više šolja kofeinske kafe dnevno može smanjiti rizik od ovih vrsta raka za čak 17 posto. Studija, koju je vodio Međunarodni konzorcij za epidemiologiju raka glave i vrata, analizirao je više od 25.000 zapisa iz 14 prethodnih istraživanja, a dobiveni rezultati potvrdili su potencijalna antikancerogena svojstva kafe, posebno one s kofeinom. Na primjer, osobe koje su pile četiri ili više šolja dnevno imale su 30 posto manji rizik od raka usne šupljine i 22 posto manji rizik od raka grla. Čak je i beskofeinska kafa pokazala prednosti, smanjujući rizik od raka usne šupljine za 25 posto.

Čaj ne izostaje, ali…

Ljubitelji čaja također imaju razloga za optimizam. Analiza je povezala konzumaciju čaja s gotovo 30 posto manjim rizikom od raka donjeg dijela grla. Međutim, pretjerana konzumacija spomenutog napitka s više od dvije ili tri šolje dnevno bila je povezana s 38 posto većim rizikom od raka grkljana, što postavlja pitanja o tome kako priprema i temperatura mogu utjecati na ove rezultate.

Druge životne navike

Spomenuta opsežno istraživanje također naglašava složen odnos između prehrane i rizika od raka. Dok napici poput kafe i čaja sadrže antikancerogene spojeve poput polifenola, drugi faktori načina života također su izuzetno važni. Primjerice, upotreba duhana povećava rizik od karcinoma skvamoznih stanica glave i vrata čak deseterostruko, a ovo je istraživanje potvrđuje da i konzumacija alkohola dodatno pojačava tu opasnost.

Dodatna istraživanja

Ipak, uprkos prijašnjim istraživanjima o pozitivnom utjecaju popularnih napitaka na smanjenje rizika od nastanka raka, prema jednoj od autorica studije, dr. Yuan-Chin Amy Lee, takvih će istraživanja biti potrebno i u budućnosti.

"Iako su prethodne studije istraživale učinke kafe i čaja, naša analiza naglašava različite prednosti ovisno o mjestu raka, uključujući pozitivne učinke beskofeinske kafe", zaključuje.