Na upit Raporta

Coca-Colinim pićem počeli se trovati ljudi u Hrvatskoj. Agencija za sigurnost hrane u BiH naložila inspekciju

Agencija za sada nije obaviještena, niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bh. tršište

Nakon što se u Hrvatskoj pojavila informacija o trovanju nekoliko građana usljed konzumacije određenih napitaka, a kako prenose hrvatski mediji kompanija Coca-Cola potvrdila da je u 'jednom, izoliranom slučaju trovanje povezano sa staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml', Raport je u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine provjerio da li je ovo piće dostupno na bosanskohercegovačkom tržištu.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH za Raport su kazali da su u vezi s ovim slučajem upoznati putem medijskih izvještaja, ali da o tome nemaju zvaničnih obavještenja. Zbog mjera predostrožnosti Agencija je naložila inspekcijski nadzor u našoj zemlji u vezi s ovim slučajem.

"Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za sada nije obaviještena, niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bosanskohercegovačko tršište. Još uvijek nije na raspolaganju zvanično očitovanje nadležnih organa R Hrvatske, u skladu sa saznanjima Agencije. Kao mjeru predostrožnosti, izvršili smo obavještavanje nadležnih inspekcijskih organa, koji direktno nadziru subjekte u poslovanju s hranom i vrše odgovarajuće provjere", naveli su za Raport iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Podsjećamo, nakon što se na društvenim mrežama proširila informacija o trovanju građana Hrvatske nakon konzumacije određenih napitaka u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci potvrđen je jedan slučaj trovanja.

"U KBC-u Rijeka je zaprimljena na bolnički odjel jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka. Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci", kazali su iz KBC Rijeka, prenose hrvatski mediji.