Ako želite vrhunski desert na svom stolu, napravite čokoladnu kremastu pitu! Debeli sloj ukusnog čokoladnog pudinga i šlaga unutar hrskave kore bit će neodoljivi vašim ukućanima i gostima.
Za ovu slasticu koristi se tradicionalno tijesto za pitu koje trebate ispeći prije punjenja čokoladom i šlagom, piše Delish.
Pečena kora može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana prije punjenja.
Nakon što je kora napunjena nadjevom, treba je ostaviti u frižideru, malo pokrivenu, najmanje četiri sata ili preko noći prije posluživanja. Čokoladna kremasta pita može se čuvati u frižideru do tri dana.
Recept za čokoladnu kremastu pitu
Sastojci:
Za koru za pitu:
- 125 g putera,
- 250 g glatkog brašna,
- 1 kašike soli,
- 1 kašika vode
- ili gotovo tijesto za pitu.
Za nadjev:
- 170 g čokolade sa 70 posto kaka izlomljene na male komadiće,
- 6 većih žumanaca,
- 3 kašike gustina,
- 2 kašike kakao praha,
- 1/4 kašičice soli,
- 133 g šećera,
- 2 šoljice mlijeka,
- 2 šoljice slatkog vrhnja
- 2 kašike maslaca izrezanog na kockice,
- 2 kašičice ekstrakta vanilije,
- 2 kašike šećera u prahu.
Priprema:
Stavite brašno i so u posudu. Puter narežite na kockice i dodajte u zdjelu. Pomiješajte puter i brašno dok smjesa ne nalikuje finoj prezli.
Dodajte kašiku hladne vode u smjesu i polako sjedinite tijesto prstima. Nakon što se tijesto tek počelo oblikovati u kuglu, okrenite ga na radnu površinu i lagano promijesite kako biste ga oblikovali.
Nemojte dodavati previše vode. Kada ste napravili glatko tijesto zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite na pola sata u frižider.
Nakon pola sata krenite s pripremom tijesta za pečenje. Optimalno vrijeme pečenja prhkog tijesta je oko 20-ak minuta na 200 °C.
Kad se rerna zagrije, okrugli kalup za pite dobro namastite i obložite tijestom te napunite nekuhanom rižom ili suhim grahom. Kora je gotova kad porumeni te kad se vrhovi stvrdnu i osuše. Ostavite da se ohladi.
Stavite čokoladu u veliku vatrostalnu zdjelu. Na čokoladu stavite cjedilo.
U drugoj velikoj vatrostalnoj zdjeli, umutite žumanca, gustin, kakao prah, so i 66 g šećera dok se ne sjedine.
U loncu na srednjoj vatri zagrijte mlijeko, šalicu vrhnja i preostalih 66 g šećera te miješajte dok se šećer ne otopi i mlijeko ne počne vriti.
Neprestano miješajući, u smjesu od žumanaca ulijte polovicu vrućeg šećernog mlijeka, a zatim tu mješavinu ulijte natrag u lonac i kuhajte na srednjoj vatri. Stalno miješajte dok smjesa ne zakipi i ne postane gusta kao puding te onda miješajte još minutu do dvije.
Puding maknute s vatre i kroz cjedilo izlijte u zdjelu preko čokolade. Pustite dvije minute, zatim miješajte dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Umutite puter i kašičicu ekstrakta od vanilije.
Ulijte puding od čokolade u koru i stavite u frižider dok se ne ohladi i stegne, najmanje četiri sata ili najviše preko noći.
U velikoj zdjeli mikserom umutite šećer i preostalu šoljicu vrhnja i kašičicu ekstrakta od vanilije u čvrsti šlag. Nanesite ga na ohlađenu pitu.