Čokoladna torta je omiljeni desert svih sladokusaca.
I dok postoje mnogobrojni recepti na temu čokoladne torte, klasik u vidu sočnog biskvita i bogate kreme od čokolade često je najbolji izbor.
S vama dijelimo upravo takav recept – jednostavan, a opet raskošan i savršeno ukusan:
Čokoladna torta
Sastojci:
Za biskvit:
200 grama tamne čokolade
150 g maslaca
200 g šećera
4 jajeta
100 g brašna
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
Za kremu:
300 mililitara slatke pavlake
200 g tamne čokolade
50 g šećera u prahu (po želji)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, pa ostavite da se malo ohladi.
Umutite jaja i šećer dok ne postanu svijetla i kremasta smesa. Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
U drugoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, pa lagano dodajte u čokoladnu smjesu.
Sipajte u podmazan kalup i pecite 25-30 minuta, pa ostavite da se ohladi. Otopite čokoladu na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj.
Umutite slatku pavlaku dok ne dobije čvrst oblik. Polako dodajte otopljenu čokoladu i miješajte dok se sve ne sjedini.
Kada je biskvit ohlađen, presjecite ga na pola. Na donji dio stavite polovinu kreme pa poklopite gornjim dijelom biskvita.
Prekrijte ostatkom krema i ukrasite po želji (čokoladne mrvice, voće, orašasti plodovi…).
Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata ili, idealno, preko noći kako bi se svi ukusi fino povezali. Sjecite tortu na željeni oblik i uživajte, prenosi City Magazine.