Politika

Čović i Dodik danas razgovaraju o formiranju vlasti: Hoće li postići dogovor?

Lideri HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik danas će u Mostaru razgovarati o formiranju vlasti.

Kako je saopšteno iz HDZ-a, sastanak će početi u 11 časova u Domu HDZ-a.

Formiranje koalicije

Osim Čovića i Dodika, sastanku će prisustvovati i delegacije ove dvije stranke.

Čović je izjavio da razgovori sa strankama “osmorke” idu u pravcu formiranja koalicije. Kazao je da HDZ sa ovim partnerima ima mogućnost da do kraja decembra završi formiranje izvršne vlasti.

“Uspjeli smo napraviti snažan iskorak oko načela. Programskog zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u BiH, koje je pokrivao ovaj ciklus izbora”, rekao je Čović.

Čović je najavio da se u subotu privodi kraju usaglašavanja sporazuma bošnjačkih stranaka i stranaka HNS-a kroz razmjenu elektronskih podataka. Ponovio je da koalicija sa DF-om ne dolazi u obzir.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je u Gradišci da je formiranje vlasti na nivou BiH uvijek nepoznanica i komplikovan proces koji zahtijeva dodatno vrijeme.

Interesi za određene stvari

“SNSD je započeo određene razgovore, imaćemo ih i u subotu sa HDZ-om. Nakon toga opet jednu seriju razgovora, da bismo vidjeli na koji način i kojom dinamikom je moguće formirati vlast na nivou BiH. Postoje naši interesi za određene stvari i oblasti. Nastojat ćemo to u pregovorima postići”, rekla je Cvijanovićeva.

Podsjetimo, da je u srijedu na konferenciji za medije Milorad Dodik, kao predsjednik RS i lider SNSD-a kazao da ‘Osmorka’ ne treba nikakve programe da donosi.

“Ne trebaju nama nikakve programi. Slobodno neka mi to ne donose. Mi ćemo da odlučimo sa kim ćemo biti u vlasti, a ne oni”, kazao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare