Politika

Čović promijenio mišljenje, odustaje od bojkota. Hoće li Bevanda otkočiti finansiranje izbora?

Dragan Čović izgleda da je odustao do bojkota izbora odnosno od ponavljanja svoje matrice “nema uvjeta za održavanje izbora”.

“Ovo je godina izbora. Hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović jučer tokom obilježavanja 30 godina HVO-a.

Do sada je Čović insistirao na tome da nema uvjeta da se izbori održe po trenutnom Izbornom zakonu, koji mu ne garantira da će baš on biti član Predsjedništva BiH.

Čovićevu matricu o ‘nemanju uvjeta’ za izbore ponavljali su i ostali HDZ-ovci, a ključni je ipak Vjekoslav Bevanda koji obnaša dužnost ministra finansija u Vijeću ministara BiH.

Bevanda je do sada opstruirao usvajanje budžeta BiH, ali i pronalazak bilo kojeg drugog načina za finansiranje izbora koje Centralna izborna komisija već priprema.

On je u svojom pismima i odgovorima ponavljao kako nema ‘uvjeta za izbore’, pa izdvajanje novca nije ni smisleno.

No, nedavno je usvojen Globalni finansijski okvir što je prvi korak ka usvajanju budžeta.

Zaokret u politici Dragana Čovića i HDZ-a dolazi nakon niza protisaka međunarodne zajednice, a posljednji u nizu bilo je pismo ambasadora nekoliko zemalja koji su upozorili da bi neodržavanje izbora bilo kršenje Dejtona i Ustava.

Zanimljivo je da Čović tokom govora u Mostaru nije izrazio neki optimizam o pronalasku kompromisa za izmjene Izbornog zakona, ali je kazao da će nastaviti pregovarati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare