Politika

Čovićeva televizija ‘Herceg-Bosne’ preko javne kompanije želi uzimati građanima pare. Džindić ništa ne zna, Kukić: Za ovo se ide u zatvor

Prema svemu sudeći uz račune električne energije Elektroprivrede HZHB građani bi mogli izdvajati jednu KM za privatnu televiziju koja sebe predstavlja kao javnu, tačnije Televiziju Herceg-Bosne.

Nego, krenimo od samog početka osnivanja ove privatne televizije. Naime, kako se navodi u odluci u sudskom registru u Mostaru kao “osnivač odnosno vlasnik sa 100 posto udjelom je upisana Hrvatska zajednica Herceg-Bosna Mostar”. Međutim, u trenutku kada se krenulo sa pokretanjem televizijskog programa RTV HB u opštinama i gradovima na čijem čelu su članovi HDZ BiH utvrđuje se novčani iznosi za finansiranje upravo ovog medija.

Novac izdvojen iz budžeta

Tako je, primjera radi, navodi se da Žepče sudjeluje sa 30 hiljada maraka na godišnjem nivou, iako finansijske obaveze lokalne vlasti u samoj odluci o finansiranju nisu jasno precizirane. Dakle, Općinsko vijeće je utvrdilo da će za taj mediji biti novac izdvojen iz budžeta.

Podsjetimo, pokretanje ovog medija je izazvalo i veliki broj reakcija. Građani su učestvovali u protestnoj šetnji gdje su se bunili da se ovaj medij finansira novcem građana.

„Apsolutno je nelogično da se iz budžeta svih građana plaća nešto što je politički opredijeljeno kao ova televizija. Dragan Čović na ovaj način želi da dobije jedan medij koji će kontrolisati isključivo on i HDZ“, kaže Elvir Botić iz SDP-a.

Ne možemo a da se ne osvrnemo i na izjavu lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića koji je kazao kako treba da se uveže sve što nosi ime Herceg-Bosna. Napominjemo ovo izlaganje je bilo 27.marta na IV saboru tzv. HDZHB.

Čović: Moramo reorganizirati

“Svi vi kojima je na srcu Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, odnosno Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Ja sam duboko uvjeren da možemo naći dosta sredstava i logistike da ona funkcionira. Ali, isto tako da se moramo reorgnanizirati i prilagoditi vremenu. Jer danas mora biti uvažavanje realnog života, naše mogućnosti da kroz institucije, koristeći Ustav, Aneks 4 Daytona, mi na neki način uvežemo sve ono što danas, uz HZHB, nosi ime Herceg-Bosna“. Moraju svi bez obzira jesu li to gospodarska, informacijska, informatička društva, odnosno znanstvena, kulturna, sportska zajednica“, kazao je tada Čović.

Finansiranje na osnovu taksi

Međutim, cijela ova priča je krenula kada je prije samo nekoliko dana direktorica RTV HB Slavica Karačić gostujući u jednom emisiji kukala kako nemaju dovoljno novca za finansiranje.

“Nisu svi mediji na marginama, mi smo na marginama. Mi smo javni, ali nismo dovoljno javni. Mi smo RT BH javni smo jer su nam vlasnici javne ustanove, dakle Općine, Županije sa hrvatskim predznakom. Međutim, nismo dovoljno javni da bi živjeli od “primarnog” izvora finansiranja, da bi živjeli takse”, kazala je Karačić.

Također je navela kako su potpisali ugovor sa Elektroprivredom HBZ i tako će korisnici moći izdvojiti 1 KM.

“To je jedna lijepa priča. Mi smo potpisali sporazum sa javnim preduzećem, da bi oni mogli uz svoj račun staviti tu jednu KM, koja ne ulazi u prihod Elektroprivrede. To je dobrovoljni prilog”, kazala je Karačić.

Ali, ono što je zaboravila da istakne je činjenica da ova televizija nema legitimitet da bude javni emiter, a kako mnogi navode ovo je upravo propali projekat HDZ-a.

Svakako da su njene izjave izazvale, slobodno možemo reći, zbunjenost kod velikog broja građana, ali reagirao je i Damir Mašić iz SDP-a koji je postavio direktna pitanja Vladi FBiH da li je dala saglasnost preduzeću Elektroprivrede HZHB da potpiše ugovor o finansiranju RTV HB.

Napominjemo, Elektroprivreda HZHB je u 90-postotnom vlasništvu FBiH, koja je donijela i navodno potpisala ugovor za naplatu dobrovoljne takse.

Džindić nije upoznat sa situacijom

Kako bi dobili odgovore na ova pitanja pozvali smo i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića na Raport.

“Nisam dao saglasnost niti ja niti Vlada. Nikada nisu tražili saglasnost. Nisam nikada vidio ugovor”, kazao je Džindić za Raport.

Nermin Džindić

Da li je Elektropriveda HZHB mogla potpisati takav ugovor sa televizijom Herceg-Bosne nismo uspjelio saznati od Džindića.

Komentar smo zatražili i od sociologa Slave Kukića. On je za Raport kazao kako se radi o kaznenom djelu za koje se ide u zatvor.

“Nažalost, živimo gdje nema države. Gdje je ima da 90 postotna firma koja je državno vlasništvo ovako nešto uradi. Treba pitati premijera Fadila Novalića i resornog ministra. Oni moraju znati ili ne znati. Njegova je obaveza da zna šta se događa u firmi koja je 90 posto vlasništvo. Ako to ne zna onda treba i za to da snosi odgovornost. Odluka koja je zvanična kojom se naprosto preko para državnih aktera sve radi”, istaknuo je Kukić.

Naveo je kako RTV HB komeracijalni emiter, i da nije u državnom vlasništvu i izvan je zakona o javnim rtv servisima.

“Druga stvar je slika, HDZ stvara nova pravila da ih tumači na svoj način. On čini sve kako bi oživio ratnu tvorevinu Herceg Bosna i kako bi nastavio projekat koji su njegovi prethodnici realizirali. Iskreno se nadam da će doći kraj kada BiH profunkcionira kao pravna država”, kazao je on za naš portal.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare