Zdrava hrana

Crni biber je dobar za dijareju, kašalj i mršavljenje, evo kako od njega pripremiti čajeve

Biber se od davnina koristi zbog svog pikantnog ukusa kao jedan od omiljenih začina, ali i kao efikasan prirodni lijek za razna stanja. Ima odlična antioksidantna, antibakterijska i antiupalna svojstva. Njegov najpoznatiji sastojak je piperin koji ukusu bibera daje pikantnu aromu, ali je, takođe, i supstanca koja je odgovorna za najveći broj ljekovitih dejstava.

Kod kojih stanja može da pomogne crni biber

I sušene sjemenke i zrna bibera mogu efikasno da pomognu u liječenju dispepsije (poremećaja probave), zatvora ali dijareje, urinarnih infekcija, čireva, artritisa, reume, bola u zubu zubobolje i glavobolje. Zanimljivo je da može da pomogne i kod oporavka materice nakon porođaja. Crni biber je odličan za produktivni kašalj, a istraživanja kažu da reguliše nivo šećera u krvi. Djelotvoran je i kada imamo glavobolju ili mučninu, a prevenira kognitivne probleme i pojavu demencije i Alzheimerove bolesti.

Crni biber pojačava apsorbovanje korisnih biljnih komponenti iz drugih ljekovitih biljaka, a najbolji primjer je kurkumin. Udruženi, kurkuma i biber daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja holesterola, ali i prevencije depresije, piše eklinika.rs.

Čaj od kurkume i bibera za mršavljenje, ubrzanje metabolizma i izbacivanje viška tečnosti

Potrebno:

  • mljeveni biber (1/4 kašičice)
  • voda (2 šolje)
  • kurkuma (pola kašičice)
  • limunov sok (1 kašičica)
  • med (2 kašike)

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu i dodajte kurkumu i biber. Dobro promješajte i kuhajte 10 minuta. Procijedite i sipajte u staklene šolje. Na kraju dodajte u svaku šolju med i limunov sok. Pijte po jednu šolju ujutru i uveče. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama koje boluju od hemofilije, kao ni dijabetičarima.

Crni biber i med kao pomoć kod produktivnog kašlja

Potrebno:

  • svježe mljeveni biber (1 kašičica)
  • med (1 kačičica)
  • 2 dl vode

Priprema:

Sipajte med i biber u šolju, i prelijte vrelom vodom. Potrebno je dobro promješati da se med sjedini i rastopi. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa još jednom promješajte. Popijte u više laganih gutljaja, a možete piti dvije šolje dnevno. To će biti dovoljno da kašalj prestane i da se pojača iskašljavanje.

Čaj od kurkume, bibera i đumbira za imunitet, depresiju i bol u zglobovima

Potrebno:

  • biber (20 zrna)
  • kurkuma (1 kašika)
  • malo rendanog đumbira
  • voda (2.5 dl)
  • med (kašika)