U januaru mnogi ljudi traže recepte za mršanje.
Ono što vrlo malo ljudi zna: Čorba od luka je pravi ubica kilograma - i dobrog je okusa!
Za mnoge ljude početak godine je i vrijeme za dobre odluke. Želja da izgube nekoliko kilograma je na vrhu liste za mnoge. Ali nakon praznika, kada obilna jela često igraju glavnu ulogu, teško je odjednom se osloniti samo na lagane salate.
Dobra vijest: ako želite jelo koje je i ukusno i zasitno, a da nije preskupo, probajte čorbu od luka. Brzo se priprema i predstavlja pravu eksploziju okusa.
Ali ne samo da oduševljava okusom, već i jednostavnom pripremom. Sve što vam treba je nekoliko lako dostupnih sastojaka. Najbolja stvar u tome: ovi sastojci su dostupni u svakom supermarketu za malo novca.
To znači da čorba od luka ima rezultate ne samo na nepcu, već i u novčaniku. Ako želite uštedjeti novac i istovremeno dobro jesti, ovaj recept je pravi izbor.
Ali čorb od luka može učiniti još više: ima blagotvoran učinak, posebno tokom hladne sezone. Eterična ulja u luku smatraju se protuupalnim - pravim plusom za zdravlje. Ovo čini čorbu savršenim obrokom u hladnim zimskim danima.
Čorba od luka
Osnovni recept je jednostavan i ukusan. Ali ako želite - a ne brojite kalorije - možete pretvoriti čorbu u gurmansko jelo u samo nekoliko jednostavnih koraka. Za "pimpovanu" verziju, gotova čorba se sipa u vatrostalnu posudu, posipa se rendanim sirom i peče u rerni.
Sastojci:
- 400 g crvenog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 50 g putera
- 1 kašika šećera
- 500 ml čorbe od povrća
- 1 kašika bijelog vinskog sirćeta
- ½ kašičice srednje vrućeg senfa
- so
- biber
- 4 kriške bageta
- 50 g ementalera
Priprema:
Ogulite luk, prepolovite i narežite na ravnomjerno tanke trakice. Ogulite i nasjeckajte bijeli luk i prodinstajte ga zajedno sa lukom u velikoj šerpi sa puterom i šećerom na srednjoj vatri. Čim luk postane proziran, prelijte ga temeljcem od povrća i kuhajte 10 minuta. Zatim začinite bijelim vinskim sirćetom, senfom, solju i biberom.
Zagrijte rernu na 175°C.
Tostirajte baget u tosteru ili na tavi. Sir ementaler izrendajte. Naribani sir emental ravnomjerno rasporedite na dva tanjira čorbe. Zatim stavite dva tanjira u rernu na 10 minuta i pecite sir dok ne porumeni.