Batat je zdravo korjenasto povrće prepuno antioksidansa koji štite naše stanice od oštećenja, a hranjive tvari u slatkom krompiru izvrsne su za crijeva, oči i imunosni sistem. Bogat je vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin C, kalij, cink i vlakna.
Zašto bismo ga trebali češće jesti
- Učinkovit je u sprečavanju nedostatka vitamina A. Sadrži visok nivo beta-karotena, koji se u jetri pretvara u vitamin A koji pomaže u borbi protiv infekcija u tijelu.
- Slatki krompir pomaže u liječenju dijabetesa. Smatra se hranom niskog glikemijskog indeksa, što znači da polako ispušta šećer u krvotok, što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.
- Ublažava napetost kada smo pod stresom jer sadrži značajne količine magnezija, koji pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe.
- Batat sadrži ogromnu količinu vitamina koji imaju snažna protuupalna svojstva, među njima i kolin koji pridonosi smanjenju upalnih reakcija u tijelu.
- Čuva zdravlje jetre, a uz to njezine aktivne tvari djeluju kao antioksidansi.
- Jedući batate osiguravamo si i dovoljno vlakana važnih za dobru probavu, a kako je lako probavljiv preporučuje se i djeci, sportistima i onima koji se oporavljaju od različitih zdravstvenih problema.
- Batati su, posebno narandžasti i ljubičasti, bogati i antioksidantima koji štite tijelo do djelovanja slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti DNK i pokrenuti upalu, što se povezuje s hroničnim bolestima, kao što su tumori ili srčane bolesti, ali i preuranjenim starenjem.