skuplji od

Čuveni lanac pekara pod paljbom. Otkriveno da stare kroasane prodaje dan kasnije po većoj cijeni

Gail's lanac pekara u Engleskoj našao se na meti kritika jer je neprodano pecivo "prenamijenio" u kroasane i prodao ih za gotovo četiri funte (4,7 eura) sljedeći dan.

Trgovac navodi "dva puta pečene" kroasane s čokoladom i bademima kao dio svoje ponude "Waste Not", što znači da se radi od ostataka kroasana koji se zatim "prelivaju kremom od badema i listićima badema".

Ova praksa je naišla na udar kritika na internetu, a mnogi ističu da je cijena od 3,90 funti za 95 penija penija viša od cijene originalnog kroasana.

Jedan korisnik na mreži X je objavio:

"Hvale se da je to dio njihove ponude 'Waste Not'. Kao da bismo im trebali biti zahvalni i ponosni na sebe što smo doprinijeli smanjenju bacanja hrane kada su je mogli prodati za manje novca.

Ne znam trebam li biti impresioniran ili užasnut činjenicom da je neko smislio ovaj koncept."

Treba, međutim, dodati da tu praksu nije izmislio Gail's - a kroasane s bademima izvorno su kreirale francuske tvornice kako bi ponovo upotrijebili jedan dan stare kroasane i spriječili njihovo bacanje.

Uzimajući u obzir dodatne sastojke i vrijeme pečenja, lanac pekara vjerovatno bi branio povećanu cijenu ukazujući na dodatne nastale troškove.

Ovaj "incident" dolazi u trenutku kada su mještani moderne londonske četvrti potpisali peticiju protiv otvaranja pekare Gail's na njihovom području.