Sport

Raport u posjedu dokumentacije: Da li je upitna regularnost nogometne Premijer lige BiH?

Takmičarska komisija NSBiH 1. juna donijela je zaključak o završetku svih takmičenja za sezonu 2019/20., jer “ne postoje uslovi za nastavak takmičenja u okviru Premijer lige i KUP-a BiH na teritoriji cijele države” (odluka Kriznog štaba RS).

FK Sarajevo je prvak, a ligu su kao dva posljednjeplasirana tima napustili NK Čelik i FK Zvijezda 09, čiji predsjednik Boris Stanišić je najavio tužbu prema Nogometnom savezu BiH.

“Sporna” utakmica odigrana na stadionu “Asim Ferhatović Hase”

Raport je u posjedu ekskluzivnih dokumenata koji bi mogli dovesti u pitanje regularnost Premijer lige BiH.

Naime, prije proglašavanja stanja nesreće i vanrednog stanja na teritoriji BiH, u Sarajevu je 22. februara, u okviru 20. kola BH Telecom Premijer lige BiH, na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u 17:30 sati odigrana utakmica između FK Sarajevo i FK Tuzla City. Završena je rezultatom 6:2, a utakimicu je sudio Zoran Grbić iz Prijedora sa svojim asistentima.

Prema dokumentima koji su u posjedu Raporta, na ovu utakmicu se Nogometnom savezu žalio FK Tuzla City, ali na njihovu žalbu tuzlanskom klubu nikada nije stigao odgovor!

Prema Pravilniku o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine, članom 72 regulirano je ulaganje žalbi na odigrane utakmice. U njemu se, između ostalog, navodi:

“O regularnosti utakmice stalnog takmičenja može se odlučivati samo na osnovu žalbe oštećenog kluba, osim u slučajevima kada je odluka o registraciji donesena po službenoj dužnosti. Pod oštećenim klubom podrazumijeva se svaki klub koji je oštećen rezultatom utakmice na koju se ulaže žalba.”

U nastavku su određena pravila za žalbe pa se navodi kako se žalba “mora elektronskim putem (telefaksom ili e-mailom) koji ima automatski ispis i datum i vrijeme o najavi žalbe dostaviti u roku od 24 sata po odigranoj utakmici, a obrazloženje žalbe u dva primjerka i dokaz o uplaćenoj taksi u roku od 48 sati od dana odigravanja utakmice”.

Žale se na “povrede bitnih pravila nogometne igre”

FK Tuzla City najavljuje žalbu na utakmicu odigranu sa FK Sarajevom u Pravilnikom određenom roku, te ulaže žalbu i plaća taksu od 1.000 KM. Utakmica je odigrana 22. 2. u 17:30 sati, najava žalbe poslana je 23. 2. u 17:05 sati, a žalba 24. 2. u 18:06 sati. Raport objavljuje dokaz najave žalbe i žalbu tuzlanskog kluba na kojima se jasno vide datumi i satnice kada su odaslane Nogometnom savezu BiH.

Najava Žalbe NSBiH
Dokaz da je žalba poslana NSBiH i kada

FK Tuzla City u žalbi koja je naslovljena na Nogometni savez BiH – Komitet za takmičenje – Komitet za suđenje i sudije, žali se na “povrede bitnih pravila nogometne igre” koja su detaljno objašnjena na tri strane. Istaknuto je, između ostalog, da je “suđenje glavnog arbitra u predmetnoj utakmici bilo u najmanju ruku tendenciozno, odnosno da arbitar nije imao ujednačen kriterij zbog čega je dolazilo do povrede Pravila nogometne igre, a prije svega Pravila 12 – Prekršaji i nesportska ponašanja, pa tako i ostalih pravila kao što su Pravilo 13 – Slobodni udarci, Pravilo broj 14 – Kazneni udarci, Pravilo broj 17 Udarac iz ugla i ostalih pravila u određenoj mjeri”.

Predloženo je da se prije odlučivanja po žalbi pribavi stručno mišljenje od Komiteta za suđenje i sudije na predmetnoj utakmici, jer je veoma bitno radi odlučivanja u predmetnoj pravnoj stvari.

Sadržaj žalbe na utakmicu FK Sarajevo – FK Tuzla City koja je upućena NSBiH (I)
Sadržaj žalbe na utakmicu FK Sarajevo – FK Tuzla City koja je upućena NSBiH (II)
Sadržaj žalbe na utakmicu FK Sarajevo – FK Tuzla City koja je upućena NSBiH (III)

Međutim, FK Tuzla City nikada nije dobio nikakav odgovor Nogometnog saveza BiH, niti se zna da li su nadležni organi NSBiH uopće razmatrali njihovu žalbu.

“Tuzla City ništa nije dobila od Nogometnog saveza kao odgovor na žalbu, dakle nikakav papir vezan za rješavanje po žalbi koja je uložena prema pravilima i u roku koji je određen Pravilnikom”, potvrdio je za Raport advokat Suad Suljić, pravni zastupnik FK Tuzla City.

Utakmica 20. kola Premijer lige BiH registrovana je rezultatom kojim je završena, kako nam je rečeno, dan nakon što je žalba pristigla u NS BiH. U Članu 73. Pravilnika se navodi da “Žalbe u prvom stepenu rješava za sva stalna takmičenja nadležni takmičarski organ u roku od osam dana od njenog ulaganja, ukoliko propozicijama nije predviđen kraći rok”.

S obzirom na to da FK Tuzla City nikada nije dobio nikakav odgovor po žalbi, kako tvrdi njihov pravni zastupnik, postavlja se pitanje da li je ijedan organ NSBiH uopće razmatrao žalbu i ako jeste zašto o tome nije obavijestio tuzlanski klub?

Nogometni savez BiH morao bi pod hitno odgovoriti na pitanja o ishodu žalbe Tuzla Cityja kako bi se otklonila svaka sumnja u vezi sa procedurama koje bi mogle dovesti u pitanje regularnost kompletne Premijer lige BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare