Uz širok spektar vitamina i minerala, mandarine poboljšavaju nekoliko sistema u našem tijelu.
Svakodnevni unos dovoljne količine vitamina C pomaže u smanjenju simptoma i skraćuje trajanje uobičajenih respiratornih tegoba poput prehlade.
Mandarine će pomoći u povećanju nivoa citrata u urinu i tako smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca.
Antioksidansi su snažne supstance koje nas štite od upala i hroničnih stanja poput dijabetesa i bolesti srca.
Sa 1,6 grama vlakana u jednoj mandarini, varenje će dobro raditi, a smanjit ćete rizik od hemoroida, čira na želucu i upalnih bolesti crijeva, piše Jutarnji list.
Flavonoidi u agrumima mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Oboje su glavni faktori rizika za srčane bolesti.
Uobičajeno se savjetuje jesti ih redovito i umjereno jer su kisele i vremenom mogu da izazovu slabljenje zubne gleđi.
Bolje je da jedete cijelu voćku nego cijeđeni sok kako biste svom organizmu osigurali vlakna.
Voćni sok sadrži više kalorija i fruktoze pa može da doprinese debljanju i problemima s jetrom ako se duže vrijeme konzumira u pretjeranim količinama.