Federalni zastupnik

Damir Nikšić za Raport: Dobro se pripremite na veliku oluju stranih sila, bit će čistki u SDA i HDZ-u

On je sinoć opoziciji poručio da, ako su tako sigurni da je imenovanje Vukoje neustavno, zašto se onda nerviraju

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Nikšić govorio je za Raport nakon sinoćnje burne rasprave u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, a oko imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Nikšić je sinoć imao i zanimljiv govor tokom rasprave. Naime, on je opoziciji poručio da ako su tako sigurni da je imenovanje Vukoje neustavno, zašto se onda nerviraju.

"Popustite nas da ispunimo obavezu prema HDZ-u, američkom, njemačkom i britanskom ambasadoru, svjetskim silama Zapada. Pustite da ih zeznemo, ako ćemo ih zeznuti. Pustite da ih nasadimo na tu tehnikaliju i mi smo čisti. Sljedeći put idemo iz početka i tražimo novog. Je l' sad kontate o čemu se radi ovdje", kazao je ironično Nikšić.

Ipak, izgleda da su neki propustili časove bosanskog jezika u osnovnoj školi kada se učilo o stilskim figurama pa nisu skontali šta je Nikšić htio reći, a onda su mu, namjerno ili laički, iz izjave izvukli samo dio u kojem kaže:

"Šta nas mlavite više, pustite nas da ispunimo svoju obavezu prema HDZ-u".

O izboru Vukoje

Nikšićev komentar oko imenovanja Vukoje za Raport je sljedeći: "Vidim da je OHR pozdravio njegovo imenovanje. Valjda nam je to najvažanije, oni se brinu za nas, nisu nam neprijatelji."

Poručuje da je za proces pristupanja EU koji vodimo, jako bitno da je Federacija stabilna, jaka i proevropska.

Dalje kaže da je činjenica da nam je na EU putu najviše pomogao HDZ i lobiranje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Bruxellesu.

"Sve što su oni tražili je Marin Vukoja u Ustavnom sudu. Onda smo mi njima rekli da ne može tako i insistirali smo na spisku da bi sve bilo legalno i po zakonu. HDZ to nije htio, želio je samo jednog kandidata i da budu sigurni.

Onda smo mi skontali zašto ćemo se mi zalagati ako njima nije bitno je li po Ustavu ili nije. Što ćemo se mi brinuti za to, uredu, evo neka bude jedan kandidat, izglasat ćemo ga. A ako on ne bude po Ustavu neka padne i šta nas briga", pojašanjava Nikšić svoje sinoćnje izlaganje koje je danas izvučeno iz konteksta i pogrešno protumačeno.

Podsjeća na svoje ranije tvrdnje da je upravo opozicija dogovorila imenovanje Vukoje sa HDZ-om.

Nikšić proceduru i spor oko imenovanja Vukoje pojašnjava na sljedeći način:

"HNS i HDZ legitimno predstavljaju neke ljude, oni su željeli Vukoju u zamjenu da lobiraju za nas i da dobijemo pristupne pregovore sa EU.

Mi smo trebali izglasati njegovo (Marin Vukoja) imenovanje. Tražili smo da bude po zakonu, oni su rekli da ne treba biti po zakonu, ponovo smo tražili da bude po zakonu i insistirali na spisku, oni su rekli da neće po zakonu.

Onda smo mi rekli u redu, neka bude tako, ako nećete vi nećemo ni mi, neka ide tako. Mi smo uradili svoj dio. OHR je to potvrdio i to je sva priča oko toga. Nismo napravili veću izdaju od Alije Izetbegovića u Daytonu", govori Nikšić.

'Ispitivanje' Vukoje

Kaže da bi novoimenovanog sudiju Ustavnog suda BiH Marina Vukoju trebalo "ispitati".

"Stvarno nije uredu što nismo imali priliku ga pitamo. Ja bih ga pitao o kanabisu, abortusu, istospolnim brakovima…

Zakasnio sam da se prijavim za tu raspravu sinoć i nisam imao priliku. Onda mi je jedina šansa bila da u ovoj replici koju sam imao u tri minute sumiram o čemu se radi", govori Nikšić i ponovo dodaje da je to "ako tebi nije bitno je l' to normalno ili nije onda ni meni nije bitno i ako Ustavni sud odluči da ne može tako - šta me briga!

Kad se bude birao sljedeći kandidat u Ustavni sud mi ćemo se potruditi da bude sve kako treba i nestranački."

Kaže da su svi kandidati sa spiska za Ustavni sud BiH, uključujući i Vukoju, za njega konzervativni jer niti jedan od kandidata i kandidatkinja nije pretjerano raspoložen za dekriminalizaciju i legalizaciju kanabisa za rekreativnu upotrebu, kao ni za kriminalizaciju ekocida…

"Ako se Vukoja OHR-u sviđa i misle da je to uredu, ako ga želi partner iz koalicije (HDZ BiH) - nema problema, stat ćemo u živi zid, ali sljedeći put kad mi budemo nešto tražili, morat ćete i vi nama to isporučiti. I to je tako u politici", govori Nikšić za Raport.

Čistke u SDA, HDZ...

Osim Vukoje, sinoć je izabran i zastupnik Naše stranke (NS) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dragan Mioković za novog predsjedavajućeg ovog doma.

O njegovom imenovanju Nikšić kaže:

"Dobro se pripremite na jednu veliku oluju stranih sila u čišćenju ovog prostora od raznih kriminalaca i svega toga.

Prvo će to biti jer oni sada vide da je nešto osigurano, da imaju partnera u vlasti, da je vlast stabilna i sigurna i bit će svega. Bit će čistki u SDA, HDZ… generalno čišćenje.

Čuo sam da su ti ljudi koji će letjeti, ostavili ljudima koji će ih naslijediti u amanet da što više radimo i da to bude funkcionalno. To je direktiva od EU i SAD da ako želimo u EU moramo se uozbiljiti i raditi", govori Nikšić i dodaje:

"Nakon ovog banalnog nacionalnizma i patriotizma koji nema veze ni s čime, sada treba početi raditi da se što više približimo EU u ove tri godine koje su nam ostale, a dalje neka nastavi ko zna bolje i za koga se glasači odluče."

"Trenutno se dešava nešto što smo čekali 30 godina, osijedio sam čekajući", zaključuje Damir Nikšić u razgovoru za Raport.