Vijesti

Danas i službeno kraj pandemije? Nakon tri godine past će odluka: Dolazi li do promjene i u BiH

Hitni odbor Svjetske zdravstve organizacije (WHO) trebao bi danas raspravljati o tome treba li biti kraj pandemije koronavirusa nakon tri godine. Naime, kako navode svjetski mediji odlučivat će hoće li preporučiti glavnom direktoru agencije, Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu, da ukine ono što je poznato kao “javnozdravstveno vanredno stanje od međunarodne važnosti”.

Mišljenje stručnjaka: Hoće li biti kraj pandemije?

Konačnu odluku o prestanku pandemije donosi direktor WHO-a, a on uglavnom slijedi preporuke Odbora, iako ne uvijek.

Međutim, veliki broj stručnjaka smatra da donošenje takve odluke može biti problematično. S druge strane, mnogi navode da bez obzira na odluku u petak određeni broj stručnjaka priznaju da pandemija COVID-a možda više ne ispunjava striktno kriterije za takvo stanje.

Također, navodi se da konačna odluka neće biti otkrivena do ponedjeljka.

Poznati njemački virolog Christian Drosten tvrdi da se pandemija može smatrati završenom. Te da će nakon ove zime imunitet u populaciji biti toliko rasprostranjen i otporan da će virus s toplijim vremenom imati slabe šanse.

Prema podacima WHO-a, u svijetu je zabilježeno 664 miliona oboljelih te 6,7, miliona umrlih od korone, a potrošeno je 13 milijardi doza vakcina. No, i dalje se upozorava da postoje dijelovi svijeta u kojima ima premalo vakcinisanih, što je potencijalni izvor opasnosti od novih sojeva virusa.

Kako bi provjerili kako se ovakva odluka može odraziti na BiH razgovarali smo sa Ednanom Drljevićem, infektolog u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

“Sudeći prema posljednjem periodu mi imamo vrlo malo oboljelih. I uglavnom nisu sa teškom kliničkom slikom. Teško ili kritično oboljelih skoro i da nemamo. Trenutno nemamo niti jednog teško oboljelog. Ova odluka ne znači da je bolest nestala”, istaknuo je Drljević.

Drljević: Nema potrebe za radikalnim mjerama

Između ostalog, istaknuo je kako odluka Svjetske zdravstvene organizacije bi predstavljala kraj pandemije kao opasne bolesti, a ne da je bolest nestala.

“Mi imamo i sada teže vrste gripe koje su trenutno kobnije od covida. Ukoliko ovako ostane mali broj kritičnih i teško oboljelih onda ta bolest ne predstavlja višu opasnost. Onda ustinu i treba da bude proglašenje nekih posebnih pandemijskih mjera. Ovakva odluka ništa ne može promijeniti u BiH”, kazao je Drljević za Raport.

Na kraju razgovora za Raport epidemiolog je pojasnio hoće li ova odluka utjecati na trenutne epidemiološke mjere koje su u BiH.

“Ukoliko Svjetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije, mi možemo to uraditi. Ali i ne moramo. Mi možemo provoditi te mjere, ali i ne moramo. Mjere koje su sa višeg nivou moraju biti temeljne. Trenutno za nekim radikalnim mjerama nema potrebe”, kazao je Drljević za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare