Magazin

Danas za iftar napravite đulbastije

Za današnji iftarski meni donosimo recept za tradicionalno jelo đulbastije. Pripadaju orijentalnoj kuhinji, naziv potječe iz turskog jezika

Za današnji iftarski meni donosimo vam recept bosansko tradicionalno jelo đulbastije.

Đulbastije pripadaju orijentalnoj kuhinji, naziv im potječe iz turskog jezika. Mesni obrok, čiji sastav je vrlo sličan ćevapčićima, s tim da đulbastije vizuelno više podsjećaju na pljeskavice. Najčešće se pripremaju za iftar u vrijeme mjeseca ramazana. Vrlo su „site“ i hranljive. Prilog uz njih može biti neko povrće, mada ih mnogi posluže i same. Đulbastije spadaju u srednje zahtjevno jelo, stoga nam i za njih nije potrebnopuno vremena, otprilike 60 – 90 minuta.

Sastojci za đulbastije:

  • 600 gr mljevenog junećeg mesa
  • 400 gr krompira
  • 1 jaje
  • 1 crveni ili bijeli luk
  • 2 kašike prezle
  • so, biber, suhi začin
  • 50 gr maslaca
  • 50 gr brašna
  • 600 ml mlijeka
  • 100 gr sira
  • 200 ml vrhnje za kuhanje

Priprema:

U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk, jaje, so, biber, suhi začin, izerendani krompir, dobro izmiješati da se krompir izjednači sa mesom.

Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni te prepržene stavljati u tepsiju u kojoj ćemo ih peći.

U istu tavu staviti maslac i brašno, koje ćemo kad dobije zlatnu boju preliti mlijekom i brzo miješati, dok se smjesa ne izjednači. Trebamo dobiti smjesu slične gustine kao što je za palačinke.

Dobiveni sos preliti preko đulbastija koje smo poredali u tepsiju. Dodati još i vrhnje za kuhanje. Ubaciti u već ugrijanu rernu i peći ih na 200 stepeni, 45 minuta. Na kraju dodati ribani sir.