Svijet

Danska ukinula bukvalno sve mjere, korona više nije ‘društveno kritična bolest’. Sinoć imali koncert pred 50.000 ljudi

Više desetaka hiljada demonstranata izašlo je jučer na ulice Beča, Istanbula, kao i više gradova u Francuskoj i Nizozemskoj, demonstrirajući protiv epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, javljaju svjetske agencije.

S druge strane, u Danskoj su ukinute gotovo sve mjere pa je u Kopenhagenu održan koncert pred 50.000 gledatelja, na stadionu blizu kojeg je postavljen i štand za vakcinisanje protiv covida-19, javila je agencija dpa.

Bio je to prvi stadion u Evropi koji je primio posjetitelje u punom kapacitetu od proglašenja pandemije koronavirusa, rekli su njegovi organizatori.

PROČITAJTE  Na snazi nove mjere u Crnoj Gori: Evo o čemu se radi

Uoči koncerta svi nevakcinisani mogli su se vakcinisati protiv covida-19. To je jedan od načina danskih vlasti da pokušaju privući na vakcinaciju i mlade.

View this post on Instagram

A post shared by @the_traveling_dad

Događaj je održan ubrzo nakon što je Danska u petak ukinula posljednje restrikcije uvedene zbog koronavirusa. Ljudi više neće morati pokazati covid-potvrdu na kojoj se vidi da su vakcinisani, da su preboljeli covid ili imaju negativan test, čak ni na velikim događanjima, poput nogometnih utakmica, ni u noćnim klubovima, koji su se upravo ponovno otvorili.

Danska više neće klasificirati covid-19 kao “društveno kritičnu” bolest.

Ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je krajem augusta da je popuštanje moguće zahvaljujući visokom broju vakcinisanih.

Dosad je 83 posto Danaca iznad 12 godina u potpunosti vakcinisano.

Ipak, za putnike koji ulaze u zemlju iz inozemstva, neke će restrikcije ostati na snazi. Hoće li za ulazak u Dansku trebati test, ovisi iz koje zemlje ili regije osoba ulazi u tu zemlju.

Mnogi koji su došli na koncert smatraju da koncert označava novi početak za zemlju.Povezani postovi: