MIŠLJENJE NUTRICIONISTE

Deblja li hljeb zaista? Iznenađujuće je koja vrsta ima manje kalorija od integralnog

Hljeb je jedan od najosnovnijih prehrambenih proizvoda koji je prisutan na gotovo svakom stolu. Vijekovima se koristi kao osnovna namirnica u mnogim kulturama, a njegova svestranost i dostupnost čine ga jednim od omiljenih dodataka uz gotovo svaki obrok. Međutim, u posljednje vrijeme hljeb je postao predmet rasprave kada je riječ o zdravlju i kontroli tjelesne težine. Mnogi se pitaju deblja li hljeb i trebaju li ga izbjegavati u svojoj prehrani.

Koji hljeb ima utjecaj na tjelesnu težinu, zašto neki tipovi hljeba mogu pridonijeti debljanju te kako mudrim izborom možete uživati u kruhu bez narušavanja linije?

Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje hljeba nego prije 20 godina. Nutricionistkinja Nađa Radonjić objasnila je za ‘TV Prva‘ kako ova namirnica utječe na debljanje, prenosi Krstarica.

"Ne bih rekla da je puno hljeba prokletstvo za pretilost. Kroz historiju smo jeli mnogo više hljeba nego danas. Mislim da smo krivo shvatili hljeb, rekla je. Često u praksi čujem ‘Nismo mi ta primitivna porodica koja jede bijeli hljeb’. Iznenadit ćete se, ali ima manje kalorija od integralnog hljeba, objasnila je nutricionistica.

Radonjić je dodala da je integralni hljeb bolji i da ima više vlakana, minerala i vitamina.

"Ta je žitarica puno bogatija od rafinirane, bijele pšenice. Integralni hljeb ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti hljeb od cjelovitih žitarica. Hljebu nije mjesto uz rižu i krompir, što naša kultura ponekad podrazumijeva, rekla je stručnjakinja.

Najlošiji je pšenični hljeb, ali je istaknula da se hljeb ne smije isključiti iz prehrane. Osim naravno ako ne podnosite gluten. Hljeb od cjelovitog zrna ima vitamine B i korisne sastojke i ne treba ga tek tako izbaciti, treba ga tretirati kao obrok za sebe, dodala je.

Kada je riječ o crnom hljebu, nutricionistica Radonjić ističe da bi najzdraviji bio crni hljeb od cjelovitih žitarica. Ako želite izbjeći gluten, iz prehrane morate izbaciti ječam, pšenicu i raž, dok su sve ostale žitarice dobrodošle u hljebu. Nutricionistica je sortirala vrste hljeba od najgoreg do najboljeg. Prema njenom mišljenju, najgori bi bio pšenični hljeb, dok bi raženi i ječmeni trebali biti što češće u prehrani.