amerika u haosu

Demokrate nisu spasile čovjeka koji je pomogao Bidenu – to bi ih moglo skupo koštati

Demokrate su mogle uskočiti u posljednji trenutak kako bi spasili predsjedavajućeg Zastupničkog doma

Demokrate su mogle uskočiti u posljednji trenutak kako bi spasili predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Kevina McCarthyja, koji je tijesno izgubio svoju poziciju u glasanju u utorak sa 210/216.

Mogli su pokušati zaustaviti pobunu među republikancima koju je pokrenuo zastupnik Matt Gaetz s Floride, saveznik Donalda Trumpa, koji je podnio zahtjev za smjenu predsjedavajućeg nakon što je McCarthy sarađivao s demokratama na postizanju dogovora kojim bi se spriječilo "gašenje" vladinih službi.

Ali nisu. Zašto?

Pobuna na Capitolu

Nakon smrtonosne pobune na američkom Capitolu 6. januara 2021., koju je pokrenula pro-Trumpova grupa koja je namjeravala poništiti izbore 2020. u kojoj je Joe Biden pobijedio Trumpa, McCarthy kao da je priznao da je prekoračena opasna linija.

Trump "snosi odgovornost" za nerede, rekao je McCarthy svojim republikancima u Zastupničkom domu nakon neuspjele pobune.

Međutim, predomislio se nakon posjete Trumpovom imanju Mar-a-Lago tri sedmice kasnije.

"McCarthy vjeruje da je u njegovom interesu da bude na Trumpovoj strani", objavio je tada Politico.

McCarthy ne bi razočarao bivšeg predsjednika, republikanca Trumpa. Protivio se stvaranju dvostranačke komisije za istragu napada.

Ranije ove godine dao je ogromnu zalihu sigurnosnih snimaka Tuckeru Carlsonu, koji je u to vrijeme koristio svoj program na Fox Newsu za širenje laži i minimiziranje pobune, prenosi Yahoo.

Demokrate mu to nikad nisu oprostile.

"Njegov potpuni nedostatak časti i hrabrosti bit će odlučujuća nit McCarthyjeve priče u historiji", poručio je historičar Garrett M. Graff.

Je li McCarthy kriv?

Želja za pozicijom

McCarthyjeva ambicija da drži čekić predsjedavajućeg dobro je poznata već godinama. Osvojio je poziciju nakon iscrpljujuće borbe s tvrdolinijašima, uključujući Gaetza i članove Kluba slobode.

Jedan od ustupaka koje je napravio bila je izmjena propisa Doma kako bi jedan zastupnik mogao inicirati prijedlog za smjenu predsjedavajućeg.

Bilo je jasno da će Gaetz ili neki drugi protivnik upotrijebiti tu moć protiv njega. Bilo je samo pitanje kada.

Demokrate iz Zastupničkog doma tvrdili su mjesecima, ako ne i godinama, da njihove republikanske kolege nisu zainteresirane za vladanje i da su, prema tom gledištu, bili opstrukcionisti privrženi ekstremističkoj ideologiji.

Pustivši McCarthyja da se "vrti", više-manje su to dokazali.

“Kevin McCarthy se pokazao nedostojnim predsjedavanja Zastupničkim domom. Ali, republikanski građanski rat je veći od jednog čovjeka.

Desni ekstremizam obavio je Republikansku stranku i preuzeo posao Zastupničkog doma”, izjavila je Katherine Clark, demokrata iz Massachusettsa, nakon njegovog svrgavanja.

Zašto demokrate nisu pomogle McCarthyju?

Nakon subotnjeg dogovora kojim je spriječeno "zatvaranje" (bez dogovora o privremenom finansiranju, stotine hiljada vladinih službenika ostalo bi bez plaće, što bi značajno naštetilo Bidenu uoči izbora iduće godine) bilo je jasno da je McCarthyjevo predsjedništvo na kocki - i da su njegove najbolje šanse za preživljavanje sklapanje dogovora s demokratama.

Međutim, nakon što je to učinio u subotu, zaključio je da to više ne može učiniti.

Pojas za spasavanje

“Demokratski centristi Zastupničkog doma držali su ključ spašavanja Kevina McCarthyja. Ipak, na kraju im nije dao nikakav poticaj da spase njegovo mjesto", navodi Politico.

Bez ikakvih koristi za svoju stranku, demokrate su mu odbile baciti pojas za spasavanje koji su imali na raspolaganju.

Je li to bila greška?

Ne, kaže bivši član demokrata na Capitol Hillu, tvrdeći da za demokrate jednostavno nije bilo vrijedno spašavanja McCarthyja.

"On nije zakonodavac. On je republikanac gladan moći koji je više puta morao prodati svoju dušu da bi osvojio glasove”, navodi ovaj izvor.

Međutim, drugi misle da demokrate griješe kada slave McCarthyjev pad jer što god da slijedi bit će mnogo gore - za sve Amerikance.

"Iako demokrate nisu krive za ovaj haos, oni imaju moralnu obavezu težiti najboljem za Ameriku.

Na temelju vjerovatnih alternativa - predsjedavajući McCarthy je vjerovatno najbolja moguća", ustvrdio je anti-Trumpov konzervativac Matt Lewis.