Životni stil

Desert bez grižnje savjesti: Brzi čokoladni kolač koji se neće lijepiti za bokove

Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni, no ovakva poslastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu "light" verziju popularne torte, napravite dijetalni čokoladni kolač.

Sastojci:

3/4 šolje brašna

1 šolja šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)

2 kašike kakaa u prahu (gorkog)

1 kašičica soli

1 kašičica prašak za peciva

3/4 kašičice sode bikarbone

Sastojci za drugi dio:

1 jaje

1/2 šolje mlijeka

2 kašike ulja

1 lašičica ekstrakta vanilije

1/2 šolje vode

Priprema:

  1. Uzmite jednu šolju veličine po želji i neka vam ona bude mjerica za sve sastojke, osim za one koji se mjere u kašikama. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, so, prašak za peciva i sodu bikarbonu).
  2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz drugogo dijela, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
  3. Zagrijte pola šolje vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.
  4. Zagrijte rernu na 180 stepeni, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta,

Kolač narežite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška ima oko 200 kalorija pa tako možete lakše kontolirati unos kalorija.