Neki stručnjaci tvrde da bi čokolada u umjerenim količinama, osobito tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, mogla donijeti dugoročne zdravstvene prednosti. To bi moglo uključivati poboljšanu funkciju mozga, smanjenu upalu i bolje zdravlje crijeva.
Naravno, ljudi se ne bi smjeli pretrpavati čokoladom, jer će sadržaj šećera i kalorija na kraju nadmašiti ove pogodnosti. Ipak, postoje načini da u svoju prehranu uključite zdrav desert s okusom čokolade koji podupiru istraživanja o dugovječnosti.
Stručnjaci koji stoje iza sve popularnije dijete Plave zone, koja se fokusira na navike ljudi koji žive u dijelovima svijeta s produženim životnim vijekom, osmislili su recept za "zdravi" čokoladni mousse. Ovaj mousse koristi izbor sastojaka superhrane, poput datulja, organskog tofua i brašna od tapioke, koji su osmišljeni kako bi ovu ukusnu poslasticu učinili nečim što bi vam moglo "pomoći da živite duže."
Datulje se koriste za dodavanje slatkoće poslastici – voće koje je podržao ljekar Amir Khan kao nešto što preporučuje pacijentima, a i sam ga jede svakodnevno. Tvrdio je da datulje dokazano "snižavaju prosječni šećer u krvi, pa čak i holesterol."
"Mnogi recepti za čokoladni mousse na biljnoj bazi uključuju komadiće otopljene čokolade, što rezultira preslatkim desertom s visokim udjelom rafiniranih šećera. Zaslađen datuljama i napravljen s nekonvencionalnim sastojkom za mousse, ovaj recept je savršen za čokoladni mousse bez mliječnih proizvoda, veganski i bez grižnje savjesti", piše na internetu.
Sastojci:
8 suhih datulja
2 pakiranja Mori-Nu Silken Firm organskog tofua (12,3 unce)
3 kašike ekstrakta vanilije
½ šolje kakao praha
2 kašike tapioka brašna
1 kašika triple sec (po želji)
1 kašika creme de cacao (po želji)
Nakon što ste pripremili sastojke, metoda je jednostavna i traje samo nekoliko minuta da pripremite nešto u čemu ćete uživati "bez grižnje savjesti" nakon obroka. Ovaj desert možete jesti običan ili ga, za dodatni okus, preliti jagodama, malinama, kakaovcima ili šlagom.
Tofu je glavni sastojak deserta. Sadrži spojeve koji mogu pomoći u zaštiti od raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i neke oblike raka. Ova hrana na bazi soje također može podržati zdravlje mozga i kostiju te pružiti nekoliko drugih prednosti.
Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo može li tofu zaista pomoći u produženju života.
Kratak pregled glavnih zdravstvenih prednosti:
Protein: Tofu je kompletan protein – sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina
Zdravlje srca: Tofu je bez holesterola i ima malo zasićenih masti
Zdravlje kostiju: Tofu je bogat kalcijem i magnezijem, koji pomažu u održavanju jakih kostiju
Kontrola tjelesne težine: Tofu je bogat proteinima i siromašan kalorijama, što vam može pomoći da se osjećate siti
Rizik od raka: Tofu sadrži izoflavone koji mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka
Postupak:
- Prelijte datulje s ½ šolje vruće vode i ostavite da odstoje jedan sat ili preko noći.
- Kuhajte tofu na pari iznad kipuće vode (upotrijebite rešetku za kuhanje na pari kao za povrće) 10 minuta. Neka se ohladi.
- Pomiješajte sve sastojke u procesoru hrane ili blenderu i miksajte dok ne postanu kremasti.
- Ulijte u pojedinačne desertne šalice i ohladite nekoliko sati prije posluživanja.
Prije nego što počnete, posavjetujte se s ljekarom kako biste provjerili odgovaraju li tofu i svi ostali navedeni sastojci za vašu prehranu. Svakodnevno jedenje tofua i drugih proizvoda od soje obično se smatra sigurnim.
Međutim, ako imate rak dojke, bilo bi mudro ograničiti konzumaciju ovakvog deserta. Neki ljekari to preporučuju zbog blagih hormonalnih učinaka tofua, osobito kod osoba s tumorima dojke osjetljivim na estrogen, piše Express. Konzumacija velike količine tofua osim toga može dovesti do probavnih problema poput nadutosti ili plinova, osobito kod ljudi koji nisu navikli prehranu bogatu vlaknima.