Vijesti

Detalji sankcija Fadilu Novaliću

Danas je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) nametnuo sankcije federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

“Današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini podrivaju demokratske institucije i procese za vlastitu političku korist i kako bi nagradili svoje pokroviteljske mreže”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brian E. Nelson.

Evo pojašnjenja zašto je Novalić na crnoj listi:

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH.

Pojašnjenje za sankcije Novaliću

Novalić je danas određen O.O. 14033 za odgovornost ili suučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u radnjama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare