epi

Dijareja nakon jela: Da li ste ikada pomislili na pankreas?

gušterača ljekar drži u rukama model gušterače pokazuje olovkom

Odjednom se javlja bol u gornjem dijelu stomaka, bolna nadutost pa čak i proljev. Ovi ponavljajući probavni problemi se često odbacuju kao naizgled bezopasni ili se pripisuju, naprimjer, sindromu iritabilnog crijeva. Ali budite oprezni! Ovo može biti zbog ozbiljne disfunkcije pankreasa. Gotovo jedna od deset osoba sa gastrointestinalnim tegobama pati od takozvane egzokrine insuficijencije gušterače (skraćeno EPI) .

Kako nastaje egzokrina insuficijencija pankreasa (EPI)?

Gušterača je važan organ u probavnom sistemu. Osim želuca i tankog crijeva, gušterača je također neophodna za zdravu probavu u crijevima. Kada je zdrava, gušterača proizvodi različite enzime koji pomažu razgradnju hrane na njene komponente i probavljanje. Bez ovih enzima tijelo ne može apsorbirati hranjive tvari.

Enzimi važni za probavu su: lipaze za varenje masti, amilaze za varenje ugljikohidrata, proteaze za varenje proteina.

U slučaju neaktivne gušterače, takozvane egzokrine pankreasne insuficijencije, proizvodi se premalo potrebnih probavnih enzima. Rezultat: masti, proteini i ugljikohidrati iz tankog crijeva nesvareni dospijevaju u dublje dijelove crijeva.