batat

Dijelovi ovog povrća koje često bacamo, mogli bi biti “moćan” alat za usporavanje rasta ćelija raka

foto: Freepik

Revolucionarno istraživanje otkrilo je da možda bacamo najbolji dio ovog povrća.

Prema novoj američkoj studiji, batat bi mogao pomoći u liječenju raka. Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Complementary Medicine and Therapies, sugerira da dijelovi batata koji se obično bacaju, poput kore, mesa, stabljike, peteljki i lišća, mogu imati moćna svojstva u borbi protiv raka.

Ovi često odbačeni dijelovi batata prepuni su hranjivih tvari, poput bioaktivnih flavonoida, poznatih po svom antidijabetičkom, antikancerogenom, antimikrobnom, antiulkusnom i imunostimulirajućem efektu.

Istraživanje koje je proveo Državni univerzitet Tennessee, proučavalo je kako različiti dijelovi batata utječu na ljudske ćelije raka dojke i pluća, otkrivši neke izvanredne efekte. Rezultati istraživanja pokazali su da je ekstrakt lišća potpuno ljubičastog batata posebno efikasan protiv stanica raka dojke. Dok je kombinacija lišća i ekstrakta stabljike batata vrste Carolina Ruby imala značajniji efekat na ćelije raka pluća. Oba tipa ekstrakata "značajno su smanjila" održivost ćelija raka, odnosno broj ćelija raka koje su preživjele.

U nekim slučajevima, ekstrakti batata bili su jednako efikasni, ili čak i više, od uobičajenog lijeka protiv raka dojke, tamoksifena. Ova otkrića sugeriraju mogućnost korištenja batata kao prirodnog sredstva za dodatno liječenja raka.

Uprkos tome, tim naučnika je zatražio daljnja istraživanja kako bi se detaljno proučilo kako se batat može upotrijebiti za liječenje raka.

Zdravstvene prednosti povezane s batatom nisu novo otkriće. Prethodna su istraživanja pokazala da ekstrakti lišća batata mogu pomoći u smanjenju rizika od raznih zdravstvenih problema kao što su alergije, srčani problemi, katarakta (siva mrena), pa čak i rak.

Dok je većina ranijih istraživanja bila fokusirana na korijen batata – to je dio koji obično jedemo – vrijedno je napomenuti da se cijela biljka već stoljećima koristi u narodnoj medicini.

Sveukupno, nalazi istraživanja naglašavaju važnost uključivanja listova i stabljike batata u redovnu prehranu. Ne samo zbog njihovih prehrambenih prednosti, već i zbog njihove potencijalne uloge u prevenciji raka.