Želite li izgubiti višak kilograma, ne držite dijetu, već promijenite svoje prehrambene navike, savjet je većine nutricionista.
Rigorozne dijete “pale” samo na kratkoročne staze, a nakon prestanka držanja strogog režima prehrane kilogrami se vraćaju munjevitom brzinom. Štaviše, vrlo lako natući ćete više kilograma nego što ste imali prije držanja dijete. Da bi se uspješno promijenile životne navike, potrebno je ponašati se na određeni način barem 21 dan. Upravo zato brojne su “dijete” organizirane u periodu od tri sedmice kako bi se tijelo i um navikli na novi način prehrane.
Dijete od 21 dan funkcioniraju na principu prehrane koja je u kalorijskom smislu ograničena. Ovisno o tome koliko kilograma imate i do koje kilaže želite doći, planovi prehrane vrte se u kategorijama od 1.200 do 1.500 kalorija, od 1.500 do 1.800 kalorija te od 1.800 do 2.100 kalorija.
Tokom dana jede se šest manjih obroka otprilike svaka tri sata. Naglasak se stavlja na neprocesirane cjelovite namirnice poput bjelančevina, vitamina i minerala te se smanjuje unos ugljikohidrata.
Dopuštena je čak i konzumacija slatkih zalogaja, a s obzirom na to da se jede manje kalorija nego što je to uobičajeno, kilogrami se tope čak i bez vježbanja. Redovna fizička aktivnost ne bi se trebala izbjegavati, a rezultati će biti još bolji ako u svakodnevnu rutinu uvrstite žustru šetnju, vožnju bicikla, odlazak u teretanu ili koji drugi vid razgibavanja.
Primjer jelovnika od 1.200 do 1.500 kalorija:
Doručak u 9 h: 2 kuhana jaja, mali muffin od zobenih pahuljica, banane i borovnica (koji ste sami ispekli)
Međuobrok u 11 h: 2 kašičice maslaca od kikirikija s 1 kriškom rižinih krekera
Ručak u 13 h: salata sastavljena od 115 grama kuhane piletine, 150 grama paradajza, 50 grama svježe paprike, 100 grama zelene salate, kašičica ulja i sirćeta
Međuobrok 2 u 15 h: 12 badema
Večera u 18 h: 150 grama mljevenog mesa s pečenom tikvicom, 1 voćka za desert
Međuobrok 3 u 20 h: mala zdjela pečenih kokica
Primjer jelovnika od 1.800 do 2.100 kalorija:
Doručak u 9 h: 100 graha zobene kaše, 3 kašičice maslaca od badema, 200 grama svježeg bobičastog voća
Međuobrok1 u 11 h: jedna kriška integralnog hljeba s četvrtinom avokada i 50 grama cherry paradajza
Ručak u 13 h: 230 grama mljevene puretine sa 100 grama cherry paradajza, 50 grama luka, 50 grama naribanog zelja, 50 grama paprike, kašičica ulja i sirćeta
Međuobrok 2 u 15 h: 1 krastavac sa 150 ml niskokaloričnog grčkog jogurta
Večera u 18 h: 200 grama odreska, 100 grama kuhanog krompira s jednom kašikom maslinovog ulja, 150 grama kuhanih mahuna i 50 grama pirjanih gljiva
Međuobrok 3 u 20 sati: jedna srednje velika banana