Iako se često čini da je rak izvan naše kontrole, stručnjaci naglašavaju da to nije uvijek samo pitanje ‘loše sreće’.
Onkološka dijetetičarka otkrila je koja vrsta hrane nikada nije na njenom jelovniku kada naručuje hranu ‘za vani’ jer je to je dio njenog pristupa prevencije raka. Kada čujemo riječ 'rak', često pomislimo na najgore scenarije, posebno uz predviđanje Cancer Research UK-a da će se učestalost bolesti povećati za 55 posto u sljedećih 20 godina, piše LADBible.
Iako se često čini da je rak izvan naše kontrole, stručnjaci naglašavaju da to nije uvijek samo pitanje ‘loše sreće’. Dr. Nichole, koja se specijalizirala za prehranu u prevenciji raka, dijeli savjete o vrstama hrane i pića koje izbjegava. Na svom TikTok računu, @oncology.nutrition.rd, otkriva da potpuno izbjegava 'sve vrste alkohola, uključujući crno vino', jer alkohol može 'povećati rizik od šest različitih vrsta raka zbog prisutnosti etanola’.
@oncology.nutrition.rd Link in bio to apply to 🌟🌟🌟VIP 1:1 cancer nutrition coaching🌟🌟🌟 for more support on how to build a cancer prevention, or during cancer treatment nutrition plan ❤️❤️❤️ As a cancer dietitian, I skip: Large sugary drinks Pepperoni Hot dogs Turkey meats Alcohol Sugar packets High Sugar coffees Red meats White breads (lower in fiber and nutrition) Plant based milks (low on protein) AICR.org WCRF.org #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian
Ona objašnjava: ‘Često vidim kako ljudi koriste alkohol kao sredstvo za smanjenje stresa, suočavanje s emocijama ili zabavu. Ali, svaka konzumacija alkohola, bez obzira na količinu, povećava rizik od raka. Zato sam odlučila potpuno izbaciti alkohol iz svoje prehrane’.
Uz alkohol, dr. Nichole upozorava na suhomesnate proizvode, popularan dodatak na pizzi, jer ‘prerađeno meso povećava rizik od raka debelog crijeva, čak i u malim količinama’. Objašnjava da izbjegava kobasice i ostalo prerađeno meso kao što su hrenovke, delikatesni naresci i prethodno kuhano meso, jer ‘svaka konzumacija ovih namirnica povećava rizik od raka’.
Umjesto toga, dr. Nichole preferira pizzu sa sirom, povrćem, piletinom ili domaće pripremljenom kobasicom. Preporučuje izbjegavanje prekomjerne konzumacije crvenog mesa, iako ono ne povećava rizik od raka u istoj mjeri kao alkohol i prerađeno meso.
‘Preporučujem ograničenje crvenog mesa na 500 grama sedmično, jer veća količina može povećati rizik od raka debelog crijeva’, kaže. Dr. Nichole također naglašava da zaslađivači ne povećavaju rizik od raka, suprotno nekim popularnim mitovima.