Politika

Direktor inspekcije o tvrdnjama SDA: Treći put radimo provjere i u diplomi Konakovića nema ništa sporno

Kantonalni odbor SDA danas je pompezno objavio dijelove inspekcijskog nalaza koji navodno dokazuje da je diploma Elmedina Konakovića stečena na kriminalan način i da nije validna.

Haris Zahiragić, Jasmina Bišćević-Tokić i Safet Kešo pričali su kako je Konaković prvo diplomirao pa onda polagao ispita iz prve i druge godine.

Šta je istina?

Kazali su da su podatke dobili e-mailom, a da su potom zatražili mišljenje Kantonalne inspekcije.

“Kada smo dobili izvještaje ostala sam u čudu sa informacijama koje su dvije inspektorice iznijele i ti izvještaji će kasnije biti dostupni javnosti. Dolazimo do situacije da u Kantonu Sarajevo prvo diplomiraš, pa tek onda počneš studirati. Konaković je završio višu trenersku školu i 2006/07 i tada upisuje prvi ciklus”, rekla je Biščević-Tokić.

Oni su naveli kako je Kantonalna inspekcija bila pod ogromnim političkim pritiskom (valjda Konakovića i NiP-a). Dalje su naveli da je inspekcija već treći put vršila nadzor nad diplomom i da su sad utvrđene neke nepravilnosti

Kako bi provjerili sve ove navode kontaktirali smo direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Fahira Halilovića.

Halilović za Raport je odmah kazao je inspekcija provela nadzor zbog podnijetog zahtjeva Stranke demokratske akcije (SDA).

"Inspekcijski nadzor kada se radi, radi se na okolnosti navedene po zahtjevu stranke. Mi smo imali dva puta podnijete zahtjeve i mi smo u skladu sa članom 30. Zakona o inspekcijama proveli inspekcijski nadzor na okolnosti navedene. Istina je da ovo već treći put da se provodi inspekcijski nadzor. Dobili smo 48 pitanja, 48 okolnosti koje je trebalo provjeriti od strane zastupnika SDA. Ta pitanja su postavili su u svom zahtjevu za provođenje inspekcijskog nadzora.

Kao što vam je poznato mi u roku od 15 dana provedemo inspekcijski nadzor, a u roku od osam dana obavijestimo podnosioca inspekcijskog nadzora. Ovo što su danas pričali o kašnjenu od mjesecu dana, oni su jako dobro znali razlog jer su bili obavješteni. Dva inspektora za visoko obrazovanje otišli iz institucije, tako da smo na raspolaganju imali samo jednu inspektoricu za visoko obrazovanje po ovlaštenju koja se u tom momentu našla na godišnjem odmoru. Dakle, koristila je godišnji odmor od prošle godine, nije bila u mogućnosti da uradi inspekcijski nadzor. Nisam smatrao ovo hitnim da se žena mora povući sa godišnjeg odmora, ona ima pravo na to", pojasnio nam je Halilović.

Halialović: Diploma nije sporna

Između ostalog, zastupnik u Skupštini KS, Haris Zahiragić danas je za medije kazao kako je KUIP ucjenjena od aktuelne vlasti te traže da hitno donosu rješenje o ovom slučaju.

Nema elemenata

"Odgovorno tvrdim da ne postoje navodi da je bilo pritiska. Niti jednog momenta se nije niko obratio iz bilo koje političke opcije da je tražio da se uradi inspekcijski nadzor onako kako njemu odgovara. Inspektorice su uradile potpuno profesionalno, nepristrasno, cijenjeći svaku okolnost koja je navedena u zahtjevu. Kretale su se od pitanja do pitanja i tako su dostavili odgovor skupštinskim zastupnicima. Moraju da znaju da se retroaktivno ne može donositi ni rješenje ni prekršajni nalog. Što se tiče njihovih navoda da je jasno da je direktoru Inspekcije oboren izvještaj pa da je smjenjen, pa je ponovo vraćen, samo mogu da kažem da sebi ne može jedan pravnik dozvoliti da to kaže. Mene nije vratila niti jedna politička opcija, nego sam vraćen odlukom Suda. Oni će se vjerovatno nama obratiti sa zahtjevom da donosimo rješenje koje je nemoguće donijeti, jer se retroaktivno ne smije donositi rješenje", kazao je Halilović.

Na samom kraju razgovora za Raport kazao je kako diploma Elmedina Konakovića ne može biti sporna.

"Da je bila sporna mi svakako reagovali. Isto tako, informacije su dostavljene Senatu i rektoru, pa ako on smatra može poduzeti određene mjere, ali nema elemenata za to. Apsolutno, nema elemenata krivičnog djela da bi se tako reagiralo. Rektor može razmatrati situaciju, ali naše informacije iz našeg zapisnika nema elemenata koju mogu poslužiti da bi diploma bila sporna", zaključio je Halilović u razgovoru za Raport.