super napitak

Đumbir, limun i med za zdravlje, liniju, probavu i jači imunitet

Đumbir se smatra antioksidansom i može djelovati protuupalno. A to može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema. Također, đumbir pomaže u ravnoteži razine glukoze u krvi, što opet podržava održivu energiju, smanjuje osjećaj umora i pomaže u općem raspoloženju. Skokovi i padovi glukoze u krvi mogu imati negativan utjecaj na razinu energije tokom dana. Limun i đumbir u kombinaciji su korisni za pravilnu probavu i za dobar metabolizam. Jačaju imunitet te je sok od ova dva sastojka najbolje popiti odmah ujutro. U 1 litru vode dodajte 1 limun, 200 g ribanoga korijena đumbira i ostavite da odstoji tokom noći.

Možete dodati med, kajenski biber ili malo kurkume. Ipak, pripazite na doze.

Uvijek je dobro provjeriti sa stručnjakom ima li smisla piti to što vam se čini da bi bilo dobro, jesu li te biljke ili preparati za vas sigurni i mogu li imati pozitivne efekte na vaše zdravlje. To su tri pitanja koja bi uvijek trebalo raščistiti prije korištenja bilo kakvih biljnih pripravaka.

Možete napraviti i pripravak od đumbira, meda i limuna. Potrebno vam je 300 g meda, 3 limuna i đumbir dodajte po želji. Limunu odstranite koru, narežite ga i povadite sjemenke. Đumbir operite i očistite, a zatim ga naribajte i maksimalno iscijedite njegov sok. Komadiće đumbira po želji možete ostaviti ili odstraniti i koristiti samo sok. Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiješajte, a zatim pripravak pohranite u teglu. Koristite 1-2 kašike dnevno, razmućeno u vodi ili samostalno.