S prelaskom ljeta u jesen i hladnije dane organizam doživljava promjene i potrebna mu je dodatna snaga da bi se izborio sa virusima koje ovogodišnje doba nosi.
Namirnice koje unosimo redovnom ishranom tu mogu biti od velike pomoći.
Za vas smo pripremili top pet namirnica koje će poboljšati vaš imunitet.
1. Karfiol
Karfiol se smatra superpovrćem. Sadrži dosta vitamina C, kao i vlakana i folne kiseline. Pored toga, karfiol sadrži materije koje pomažu jetri da neutrališe toksine.
2. Bobičasto voće
Bobičasto voće kao što su jagode, borovnice, kupine, maline, trešnje, višnje i crveno grožđe odličan su izvor mnogih korisnih hranljivih sastojaka i antioksidativnih jedinjenja.
Ove slatke bobice će verovatno biti bolja opcija od ostalih slatkih namirnica. Zato pratite sezonu, a na zimu sve bobičasto voće je lako dostupno i kao smrznuto.
3. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama
Losos, tuna i druge masne ribe s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina mogu biti koristan dodatak bilo kojoj ishrani, jer naše tijelo ne može da stvara omega-3 masne kiseline.
Ribe su dobar prirodni izvor ovih zdravih masti. Omega-3 može da utiče na smanjenje masnoća u krvi i da snizi krvni pritisak.
4. Bijeli luk
Bijeli luk je stari način zaštite organizma zbog blagotvornih sastojaka koje sadrži. Sadrži fitokemikalije kao što je alicin i organska jedinjenja sumpora, a njegova antiinflamatorna svojstva dobra su za kompletno zdravlje i imunitet.
Može se miješati sa drugom hranom, što poboljšava ukus i smanjuje potrebu za dodatnom soli.
5. Jabuke
Jabuka je izuzetno korisna namirnica koja, u svojoj kori, sadrži važnu materiju - pektin.
Pektin može pomoći u smanjenju nekih faktora rizika za oštećenje bubrega, kao što su visok nivo šećera i holesterola u krvi, piše "Healthline", koji ovo voće preporučuje i za zdravlje bubrega.
Ne kaže bez razloga narodna izreka simbolično da "jedna jabuka na dan tjera doktora van.