Kada se ohlade palačinke postaju žilave i bezukusne, međutim poslije ovog malog trika to vam se više neće dešavati.
Glavna tajna je u sodi bikarboni – samo mala količina će vam pomoći da uživate u omiljenoj poslastici sljedećeg dana.
Još jedan trik kojim će palačinke sutradan biti meke i svježe vezan je za posudu u kojoj ćete ih čuvati.
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml mlijeka
- 250 ml vode
- 200 grama brašna
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike ulja
- ulje za premazivanje tave
Priprema:
- Pomješajte sve tečne sastojke i dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutiti da nema grudvica. Na kraju dodajte ulje, pa sve ponovo promješajte.
- Zagrijte tavu za palačinke na maksimalnu temperaturu, pa je malo smanjite. Ispecite palačinke, složite jednu na drugu i stavite u posudu gotove palačinke. Tako će duže ostati topli, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
- Palačinke punite slatkim ili slanim filom po želji.