čudesan rezultat

Dodajte tajni sastojak u smjesu za palačinke – bit će sočne i sutradan

Kada se ohlade palačinke postaju žilave i bezukusne, međutim poslije ovog malog trika to vam se više neće dešavati.

Glavna tajna je u sodi bikarboni – samo mala količina će vam pomoći da uživate u omiljenoj poslastici sljedećeg dana.

Još jedan trik kojim će palačinke sutradan biti meke i svježe vezan je za posudu u kojoj ćete ih čuvati.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 250 ml vode
  • 200 grama brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike ulja
  • ulje za premazivanje tave

Priprema:

  1. Pomješajte sve tečne sastojke i dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutiti da nema grudvica. Na kraju dodajte ulje, pa sve ponovo promješajte.
  2. Zagrijte tavu za palačinke na maksimalnu temperaturu, pa je malo smanjite. Ispecite palačinke, složite jednu na drugu i stavite u posudu gotove palačinke. Tako će duže ostati topli, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
  3. Palačinke punite slatkim ili slanim filom po želji.