Politika

Dodik optužio međunarodnu zajednicu da joj je BiH eksperiment: ‘Predsjedništvo BiH je propalo kao politički organ’

“Predsjedništvo BiH je propalo kao politički organ, ono ne funkcioniše i na taj način se ruši Ustav. Zloupotrebljene su procedure jer da bi bilo ko otišao na sjednicu VIjeća sigurnosti, mora imati odluku Predsjedništva, a te odluke nema”, rekao je član Predsjedništva Milorad Dodik danas u Banjoj Luci.

On je rekao da odlazak i obraćanje člana Predsjedništva Šefika Džaferovića na sjednici Vijeća sigurnosti “nema smisla bez odluke Predsjedništva BiH”.

“Vidimo da je ova zloupotreba procedura urađena sa nekim zapadnim zemljama. Sarajevski politički krug je neko ko sa zapadnim ambasadama u Sarajevu definitivno podriva ovu zemlju sa namjernom da je učine centralizovanijom i unitarnom i u tom pogledu da razgrade Dejtonski sporazum, a potom da okrive nas da mi taj sporazum kršimo”, rekao je Dodik dodajući da je “BiH eksperiment međunarodne zajednice”.

Između ostalog kaže da je apsurdno da Vijeće sigurnosti razmatra izvještaj Christiana Schmidta.

Naglasio je da su “SAD i Velika Britanija na strani Bošnjaka u BiH”.

“Oni dovode do razgradnje BiH”, kaže Dodik.

On je rekao da je pisao generalnom sekretaru UN Antoniju Guterresu.

“I Guterres se uključio u jednu farsu oko visokog predstavnika, dostavljajujući lažni izvještaj lažnog čovjeka, lažnog visokog predstavnika tvrdeći da on to dostavlja zato što neke članice SB prihvataju Christiana Schmidta kao visokog predstavnika”, rekao naveo je Dodik.

Ponovo je izjavio da je “uzrok svih problema u BiH međunarodni faktor”.

“To su SAD koje svoju aroganciju pokazuju na svakom mjestu i dovode do razgradnje BiH. Oni bi trebalo da odgovore na pitanje da li Džaferović ima odluku Predsjedništva. Pretpostavlja se da će Džaferović držati lekciju o lošoj RS. Džaferovićevi stavovi nisu stavovi BiH već lični i jedne stranke”, rekao je Dodik, prenosti RTRSPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare