Politika

Dodik u Beogradu hvalio Putina i pravdao agresiju: On je najdobronamjerniji i najpraktičniji. Rusi su primorani na ovo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je na tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost" u organizaciji informativno-političkih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti" u Beogradu.

On je izjavio da je 'usud i politički put srpskog naroda da bude pred stalnim i permanentnim izazovima i da se teme nameću kako bi se o njima opredjeljivali'.

Dodik je rekao da je svijet u ozbiljnom neredu i da u ovom trenutku nemamo razloga da se nadamo nečemu dobrom.

"Svijet se dodatno podijelio i naši hendikepi su jasni - nalazimo u zoni Balkana, koji je na neki način okružen zapadnom sferom interesa. I Srbija i Republika Srpska tu se suprotstavljaju NATO savezu koji sada dobije ozbiljne izglede da se još više ojača", rekao je Dodik na tribini u Beogradu.

Ukazao je da je svijet u ozbiljnom neredu i to djele gotovo svi i istakao kako misli da se radi o događaju koji je jedan od onih koji će predodrediti buduće decenije, način kako će svijet ubuduće izgledati, kako je to bilo mnogo puta do sada, te je naveo primjer rušenja kula Svjetskog trgovinskog centra u SAD, nakon čega svijet više nije izgledao isto.

"Mi smo oni koji možemo da analiziramo, pratimo, gledamo sa simpatijama ili antipatijama, ali u suštini iz onoga što ja poznajem i koliko mogu da imam dodira sa donosiocima odluka, mislim da ni na jednoj ni na drugoj globalnoj strani nema jasnog koncepta gdje će se ovo završiti, kada će početi konsolidacija ili artikulacija jednog ili drugog političkog pristupa", rekao je Dodik.

Dodik kaže da su i njega i Srbe svrstali u proruse, te je ponovio da on neće podržati sankcije Rusiji. Usput je hvalio Vladimira Putina.

“Ja sam se s Putinom sreo više puta, on je jedan od najpraktičnijih, najdobronamjernih u svim razgovorima. Nikad nisam imao zahtjev od Rusije, ništa. Ja ne mogu i neću bez obzira na to što neki kažu nemoj javno o tome govoriti, da se odreknem te saradnje s Rusima. Rusi su po meni izazvani da to učine, ovo je zakasnilo, što se tiče pitanja rješenja Ukrajine kao što su nama nametnuli da rješavamo pitanja bivše Jugoslavije. Putin je veliki predsjednik velike nacije, velike države. Sjećam se kakva je Rusija bila prije Putina, siromašna, a kakva je danas. Šta god zapadnjaci mislili da treba da učine, neka učine, mi – ova vlast nećeo uvesti sankcije Rusiji”, naveo Dodik.

On je istakao da Evropa gubi zbog sankcija Rusiji.

"Troše se resuri zbog ovog sukoba, sankcije će dovesti do mnogo čega drugog. Na poziciji dnevne politike koja ima utjecaja i na ovaj rat, ne smijemo otići daleko od izajve Borrella koji je rekao da su oni krivi za ovaj rat jer su obećali Ukrajini NATO, a onda im to nisu mogli dati", rekao je Dodik.