Prekomjerna konzumacija lubenica može da ima neželjene efekte.
Lubenica je osvježavajuće voće puno esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata. Međutim, prekomjerna konzumacija može da ima i neke neželjene efekte.
Lubenica je odličan izvor vitamina A i C, kao i likopena, antioksidansa poznatog po svojim dobrobitima za kardiovaskularno zdravlje. Ovo voće je bogato i vodom, što ga čini idealnim za hidrataciju, posebno u vrelim ljetnjim danima.
Tri neželjena efekta prekomjerne konzumacije lubenice:
Problemi sa varenjem
Prekomjerna konzumacija lubenice može da izazove nelagodnost u stomaku, nadimanje, gasove i dijareju. Ovi problemi su uzrokovani visokim sadržajem FODMAP-a u lubenici. FODMAP su fermentabilni ugljeni hidrati koji su ili neprobavljivi ili se sporo apsorbuju u tankom crijevu. Ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva obično se savjetuje da prate ishranu sa malo FODMAP-a kako bi izbjegli ove simptome.
Povećanje šećera u krvi
Lubenica ima visok glikemijski indeks, što znači da može brzo da podigne šećer u krvi. Osobe sa dijabetesom treba posebno da vode računa o količini lubenice koju konzumiraju. Međutim, glikemijsko opterećenje lubenice je nisko, što znači da male porcije neće izazvati veće probleme.
Promjena boje kože
U rijetkim slučajevima, prekomjerna konzumacija lubenice može da dovede do žuto-narandžaste promjene boje kože, poznate kao likopenija. Ovo je uzrokovano akumulacijom likopena u spoljašnjim slojevima kože. Efekat nestaje kada se smanji potrošnja hrane bogate likopenom.
Kada je previše?
Ne postoji zvanično ograničenje za konzumaciju lubenice. Ipak, preporučljivo je da ograničite konzumaciju na oko 300 grama dnevno, posebno ako ne jedete drugo voće. Ova količina je u skladu sa preporukama koje predlažu da jedete oko dvije porcije voća dnevno za standardnu ishranu od 2.000 kalorija.