Zanimljivo

Doktorica cijelu sedmicu jela banane. Tri je stvari primijetila

Američka doktorica Patricia Varacallo, inače specijalista osteopatije, nedavno je sprovela jedan zanimljiv i jednostavan eksperiment - jela je banane svaki dan tokom sedam dana kako bi vidjela kako će se to odraziti na njeno zdravlje.

“Banane nisu samo voćka koju možete da pojedete onako usput, one su pune zdravstvenih benefita. Kao porodični ljekar koji ima certifikat iz prevencije dijabetesa i prošao je obuku o ishrani bila sam radoznala da saznam šta će se desiti ako redovno jedem banane”, najavila je ona svoj mini ogled.

Za banane se vjeruje da su jedna od najboljih grickalica iz prirode, ali one nisu samo pristupačne i ukusne, već imaju još niz prednosti.

“Banane su skrobno voće koje je bogato vitaminima i mineralima. One su dobar izvor vlakana, vitamina B6, ali imaju i vitamin C, kalijum i mangan. One obezbjeđuju zdrav izvor ugljenih hidrata koji vam pomažu u održavanju nivoa energije tokom dana”, ističe Maksin Smit, registrovani dijetetičar-nutricionista u Kliničkom centru u Klivlendu.

Ova nutricionistkinja posebno skreće pažnju na jedan istaknut hranljivi sastojak prisutan u bananama: “Kalijum je važan nutrijent koji pomaže pravilnu kontrakciju mišića, uključujući i srčani mišić. Kalijum je važan i za kontrolu krvnog pritiska i podržaca zdravu funkciju bubrega”.

Ona dodaje i da bi neki ljudi ipak trebalo da povedu računa u unosu banana! “Ako vam bubrezi ne funkcionišu kako treba, pitajte svog ljekara da li možda treba da ograničete unos hrane bogate kalijumom, kao što su banane. Previše banana može da dovede do nakupljanja kalijuma u tijelu, što može da bude opasno po vaše zdravlje”, kaže Smit.

Koliko je često zdravo jesti banane?

Smit ističe da je postizanje ravnoteže ključno i da je neophodno jesti raznovrsno voće i povrće. “Ne postoji posebna preporuka za broj banana na nedeljnom nivou. Umjerenost je zlatna. Ciljajte na otprilike tri porcije voća na dan“, savjetuje ona.

Kakve sam promjene primijetila nakon što sam jela banane svaki dan?

Dr Varakalo je konzumirala banane svaki dan tokom cijele jedne nedelje – ona ih je jela u sirovom obliku, ali je eksperimentisala i sa receptima kao što su jednostavan smuti ili palačinke od banana ili ih je kombinovala sa borovnicama i granolom, te sa parčetom tost hljeba i bademovim puterom. Redovno konzumiranje banana u mojoj ishrani rezultiralo je dosljednijim i lakšim varenju

Osjećala sam manju nadutost i imala sam redovnu probavu!

Postoji staro vjerovanje da banane mogu da izazovu zatvor, ali sa naučne tačke gledišta to nije tačno.

“Banane sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja pomažu u održavanju redovnog pražnjenja crijeva. Vlakna iz banana su dragocjena, ona su kao đubrivo za zdrave bakterije u našim crijevima. Sada znamo da su zdrave crijevne bakterije važne za optimizaciju zdravlja naših crijeva, za dobro varenje i apsorpciju hrane”, ističe nutricionistkinja Smit.