Životni stil

Domaći keks sa sladoledom od banana

Sastojci za keks:

  • 200 g maslaca od kikirikija
  • 170 g smeđeg šećera
  • 75 g tamne čokolade, nasjeckane na komadiće
  • 1 jaje

Sastojci za sladoled:

  • 3 banane, narezane i zamrznute
  • 2 kašike vrhnja za šlag
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i stavite na pladanj masni papir.

Maslac, šećer, prstohvat soli i čokoladu stavite u posudu i dobro pomiješajte kuhačom. Dodajte jaje i dobro promiješajte te napravite tijesto.

Odvojite male komadiće tijesta i rukom ih obradite u željeni oblik te stavite na pladanj s masnim papirom.

Poravnajte ih kašikom te pecite oko 12 minuta. Ostavite da se hlade 5 minuta.

Banane, vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije stavite u posudu i dobro izmiješajte mikserom dok se sve ne poveže.

Na jedan keks stavite kašiku sladoleda i poklopite drugim keksom.