Magazin

Domaćice kažu da su ovo najbolje slatke kiflice: Prvo se kuhaju, pa tek onda peku

Foto: Freepik

Kiflice su uvijek nešto što nas podsjeća na nedjeljno popodne, a istovremeno, svi ih vole.

Upravo zato testirajte ovaj recept, koji se razlikuje u odnosu na one koje ste imali prilike da probate. Oni koji su ih pravili tvrde da nikada bolje nisu jeli.

Sastojci

  • 300 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice suhog kvasca
  • 200 ml hladnog mlijeka
  • 30 g putera
  • džem
  • 1 l vode
  • 50 g praška za pecivo

Priprema

U posudi pomiješajte prosijano brašno, so, šećer i kvasac. Dobro promiješajte, pa dodajte hladno mlijeko. Prvo špatulom sjedinite tijesto, a onda mijesite rukama. Zatim dodajte puter sobne temeprature i dobro umijesite da se svi sastojci sjedine. Stavite tijesto u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite na toplom pola sata da nadođe. Podijelite tijesto na 4 dijela, pa oblikujte loptice. Od njih napravite kao glistu i isijecite na još 5 dijelova. Opet oblikujte loptice. Pokrijte providnom folijom i ostavite još 5 minuta.

Uzmite jednu lopticu rastanjite je prstima, pa stavite na sredinu kašiku džema. Zatim podignite krajeve ka sredini i spojite. Redajte na pleh koji ste premazali uljem. Pokrijte providnom folijom i ostavite još 20 minuta da odstoje. U šerpu sipajte vodu, pa kada proključa dodajte prašak za pecivo.

Stavite kiflice u provrelu vodu, pa ih ostavite nekih 40 sekundi. Poredajte ih na pleh obložen pek papirom. Zasijecite kiflice na tri mjesta, pa pecite u zagrijanoj rerni na 190°C oko 25 minuta.