Ovo jelo ruskog porijekla najvjerojatnije je dobilo ime po nekom plemiću iz loze Stroganova. Sastoji se od komadića prepečenog bifteka u sosu od vrhnja, eventualno sa dodatkom sjeckanih kiselih krastavaca. Danas se u Stroganoff često dodaju i gljive, no vjerovatno je da one nisu bile dio originalnog recepta.
Potrebni sastojci:
Juneći biftek, 600 g (od glave i repa bifteka)
luk, 1 glavica
kiseli krastavci, 100 g
votke 50 ml
vrhnja za kuhanje 200 ml
peršun, 1 kašika
riža 250 g
ulje
so i biber
Priprema:
Meso narežemo na trakice i pržimo u tavi, na malo vrućeg ulja, 2-3 minute. Meso zatim preselimo u prikladnu posudu, pokrijemo i stavimo na toplo mjesto.
Na masnoću od pečenja dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo nasjeckane kisele krastavce i dinstamo 1-2 minute.
Prelijemo votkom, flambiramo i kada se vatra ugasi, ulijemo vrhnje za kuhanje, pobiberimo i povremeno miješajući kuhamo na laganoj vatri 2-3 minute.
Poslužimo s kuhanom rižom i pospemo sjeckanim peršunom.