Pretpostavlja se da postoji hiljade vrsti gljiva, ali samo oko 200 vrsta se smatra jestivima. Bogate su hranjivim tvarima. Sadrže mnoge minerale, poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora, koji se često ne nalaze u biljnoj hrani.
Vrijeme je da ih uvrstite u jelovnik, a mi vam donosimo nekoliko recepata:
Piletina u umaku od gljiva
Sastojci: 2 fileta piletine (bijelo meso bez kosti), 400 g šampinjona (uzgojeni), crveni luk, 2 dl vrhnja za kuhanje, 2 jaja, krušne mrvice, pšenično bijelo brašno, sol, svježi mljeveni papar, 2 lista peršina, list bosiljka
Priprema: Filete piletine uvaljajte u brašno, potom u dva jaja pa u krušne mrvice, te ih pohajte u maslinovom ulju. Kada su fileti gotovi stavite ih na kuhinjske salvete, da se ulje iscijedi. Na ulju pirjajte usitnjeni luk, dok ne požuti, dodajte gljive te pirjajte 2-3 minute dok gljive ne omekšaju. Potom posolite, popaprite, te dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite da vrhnje malo prokuha, dodajte peršin i bosiljak.
Tjestenina u umaku od vrganja
Sastojci: šaka suhih vrganja, maslinovo ulje, žlica maslaca, sol, papar, tjestenina prema izboru, luk, 2 režnja češnjaka, žlica sjeckanog peršina, 1/2 žličice suhe kadulje, 50 ml bijelog vina, 180 ml vrhnja za kuhanje
Priprema: Suhe vrganje namočite u vrućoj vodi. Ostavite da se namaču sat, dva. Zatim ih procijedite, ali sačuvajte tekućinu koja vam je ostala od namakanja. Na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani luk pa dodajte češnjak i maslac.
Na to stavite ocijeđene suhe vrganje, posolite i pobiberite te dodajte sitno sjeckani peršun i kadulju. Podlijte bijelim vinom i ulijte malo tekućine preostale od namakanja vrganja.
Pirjajte na laganoj vatri 30 minuta. Prije kraja umiješajte vrhnje za kuhanje pa ostavite na vatri još koju minutu. Poslužite uz kuhanu tjesteninu.
Palenta u umaku od gljiva
Sastojci: 2 šalice vode, 0.50 šalice kukuruznog brašna ili krupice, sol, svježe mljeveni papar, žlica maslaca, žlica maslinova ulja, glavica luka, 2 šalice gljiva (šampinjoni, bukovače…), 3 režnja češnjaka, 200 g pelata, 0.50 šalica kukuruza u slanoj vodi, 0.50 šalica pilećeg temeljca, 2 žlice vlasca
Priprema: Za pripremu palente zagrijte vodu do vrenja. Smanjite jačinu vatre i postepeno dodajte palentu cijelo vrijeme miješajući. Posolite i popaprite te kuhajte nekoliko minuta dok palenta upije svu vodu i poprimi izgled pirea. U posebnoj tavi zagrijte maslac i ulje, dodajte luk i pirjajte oko pola minute. Dodajte gljive pa pirjate na jačoj vatri oko 2 minute da ispari tekućina iz gljiva. Zatim umiješajte bijeli luk, rajčice, kukuruz, pileći temeljac, posolite i popaprite pa nastavite zagrijavati do vrenja. Kada zakipi, smanjite vatru i kuhajte još 2 – 3 minute. Na centar tanjura servirajte palentu te je prelijte umakom i pospite vlascem.
Rižoto od gljiva
Sastojci: 2 duguljaste kriške slanine, 100 g šampinjona, 100 g sušenih vrganja namočenih u 150 ml vrele vode (na 10 minuta), ulje za prženje, luk, 175 g riže, 300 ml povrtnog temeljca, šaka peršuna, sol, papar, 150 ml suhoga bijelog vina.
Priprema: Prepržite slaninu dok ne postane hrskava pa je natrgajte na komadiće. Ugrijte tavu i ulijte malo ulja. Nasjeckajte šampinjone pa ih začinite solju i paprom. Pržite ih pet minuta s lukom i ostavite sa strane da se malo ohlade. Ocijedite vrganje, ali sačuvajte vodu u kojoj su se namakali.
Ugrijte tavu s malo ulja pa prepržite gljive pet minuta. Zatim dodajte rižu, ulijte vino te vodu u kojoj su se namakale gljive. Umiješajte natrganu slaninu i šampinjone. Stavite rižot u vatrostalnu posudu i prelijte temeljcem pa pecite na 200°C oko 25 minuta. Kad je gotovo, umiješajte peršin i poslužite.
Varivo od gljiva
Sastojci: 2.50 žlica ulja suncokreta, crveni luk, 50 g celera, korijen, 50 g mrkve, 200 g šampinjona, 200 g bukovače, 200 g vrganja, 750 g krumpira, lovorov list, 2 komada goveđeg temeljca za jela, 100 ml pasirana rajčica, 2 male žlice pšeničnog bijelog brašna, 2 režanja češnjaka, komad čili papričice, sol, peršin
Priprema: Na ulju kratko popecite nasjeckani luk, pancetu, mrkvu i korijen celera narezane na kockice. Dodajte očišćene gljive narezane na četvrtine, krumpir narezan na kocke i lovorov list. Malo posolite, promiješajte, prelijte vrućom vodom da pokrije sastojke u loncu, dodajte goveđi temeljac i nastavite kuhati na laganoj vatri 15 – 20 minuta. Potkraj kuhanja dodajte pasiranu rajčicu, brašno koje ste razmutili u malo temeljca, protisnuti češnjak, narezanu ljutu papričicu i kuhajte još pet minuta. Po potrebi posolite i dodajte još malo tople vode. Pospite peršinom i poslužite uz popečene ploške kruha. Ovo jelo možete pripremiti i s jednom vrstom gljiva.
Fritaja od bukovača
Sastojci: 200 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače…), jedan poriluk, 5 jaja, žlica parmezana, sol, papar, žlica maslaca, 100 g sjeckane slanine, peršin
Priprema: Gljive očistite četkicom i narežite na ploške. Poriluk narežite na rezance. U tavi rastopite maslac i pustite neka se jako zagrije. Ubacite poriluk pa gljive, i zapecite ih na jakoj vatri, da potamne i lagano se karameliziraju. U posudi sa strane istucite jaja pjenasto, sa soli i paprom. Smjesi dodajte i parmezan. U tavu ubacite i kockice slanine. Čim se rastopi izlijte smjesu od jaja. Smanjite vatru do srednje jačine i pecite samo s jedne strane bez miješanja, dok korica ne postane rumena i hrskava, a sredina ostane još malo kremasta.
Tortilje s piletinom i bukovačama
Sastojci: 400 g piletine, 1/4 šalice maslinova ulja, sol, 200 g bukovača, šalica nasjeckanoga mladog luka, 2 šalice naribanoga topljivog sira, 4 tortilje
Priprema: Narežite meso na manje komade. Ugrijte žlicu ulja u tavi te pržite meso oko dvije minute. Izvadite ga iz tave i posolite. Ugrijte još žlicu ulja pa prepržite gljive i luk dok ne omekšaju. Izvadite iz tave pa je operite.
Složite tortilje. Pospite četvrtinu sira i luka preko pola tortilje pa pospite piletinom i smjesom s gljivama. Pospite četvrtinom šalice sira pa preklopite. U tavi ugrijte žlicu ulja i pržite po dvije tortilje od dvije do četiri minute sa svake strane. Izvadite i pripremite ostatak tortilja na isti način.
Lazanje s gljivama
Sastojci (4 porcije): 500 g tijesta za lazanje, 350 g šampinjona (uzgojeni), 200 g bukovače, 150 g Shiitake gljiva, 100 g vrganj, vezica peršina, list, ljubičasti luk, 4 režanja češnjaka, 250 g gouda sira punomasni, 200 g kiselog vrhnja, 3 žlice pšeničnog bijelog brašna, 1 l mlijeka kravljeg, punomasno, 2 žlice neslanog maslaca, muškatni oraščić, ulje maslinovo, sol, svježe mljeveni papar
Priprema: Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem i kuhajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se umak djelomično ohladi umiješajte kiselo vrhnje. Luk, peršin i češnjak narežite na sitno. Gljive očistite i narežite. Ako imate suhe vrganje, prelijte ih sa vrućom vodom, prije upotrebe ih ocijedite od suvišne vode. Gaudu naribajte. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i pirjajte 10 min. Ugasite vatru i umiješajte češnjak i peršin. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel umaka. Redom slažite slojeve tijesta, bešamela, pirjanih gljiva i naribane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i naribanom gaudom. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 min na 200 °C. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.
Gulaš s gljivama i mesom
Sastojci: 1,5 kg teletine ili govedine, 750 ml crnog vina, 3 češnja češnjaka, 3 lovorova lista, 2 šalice brašna, sol, papar, maslinovo ulje, 2 luka, 450 g mrkvi, 200 g šampinjona, 450 g krumpira, žlica zgnječenog češnjaka, 2 šalice pilećeg temeljca, grančica ružmarina, 1/2 šalice sušenih rajčica, 2 žlice Worcestershirea
Priprema: Stavite meso u lonac s vinom, češnjakom i lovorom. Ostavite u hladnjaku da se marinira preko noći. Pomiješajte brašno, žlicu soli i žlicu papra. Izvadite meso iz marinade, odstranite lovor i češnjak te ostavite tekućinu. Obložite meso mješavinom od brašna. Ugrijte dvije žlice maslinova ulja u loncu pa pržite pola količine mesa pet minuta.
Stavite je u vatrostalnu posudu i u loncu prepržite ostatak govedine. Zagrijte još dvije žlice ulja u tavi pa prepržite luk, mrkve, gljive i krumpire. Pržite deset minuta uz miješanje pa dodajte češnjak i pržite još dvije minute. Stavite sve povrće u vatrostalnu posudu s govedinom, piše 24sata.hr.
Dodajte dvije i pol šalice sačuvane marinade u lonac u kojem se pripremalo meso i povrće pa deglazirajte tako da dobijete gusti umak. Dodajte temeljac, ružmarin, rajčice, umak Worcestershire, žlicu soli i dvije žličice papra. Prelijte dobiveni umak preko mesa i povrća pa pecite dva sata na 150°C.
Složenac s gljivama i jajima
Sastojci: 400 g miješanih gljiva, 3 jaja, 3 češnja češnjaka, limun, 1/4 žličica mljevene crvene paprike, žlica sjeckanog peršinova lista, 3-4 žlice ulja, prstohvat soli, papar, 80 g ribanog trapista
Priprema: Gljive očistite i narežite na tanke komadiće, a manje komade ostavite cijele. Prelijte limunovim sokom i ostavite 30 minuta. Sir naribajte Na ulju pirjajte protisnuti češnjak i peršin, dodajte narezane gljive, posolite, popaprite i pirjajte dok gljive ne omekšaju i tekućina koju ispuštaju ne ispari. Pospite ribanim sirom i ostavite na vatri dok se ne rastopi. Razbijte jaja preko gljiva, posipajte crvenom paprikom i još malo svježeg peršina. Poslužite uz salatu od matovilca i graha.