Dorayaki palačinke tradicionalna su poslastica u Japanu. Riječ je o manjim debljim palačinkama koje se jedu sa slatkim namazom od azuki graha, poput sendviča, no ništa manje ukusne bit će i s nekim domaćim pekmezom, ili namazom od lješnjaka. Lako ih je pripremiti, a većinu sastojaka sigurno imate kod kuće.
Sastojci za dorayaki palačinke:
- 150 grama brašna
- 110 grama šećera
- 3 kašike vode ili mlijeka
- 2 velika jaja
- 1 kašika meda
- 1 čajna kašikica sode bikarbone
- biljno ulje za prženje
- namaz po želji
Priprema:
- Jaja pomiješajte sa šećerom i medom te pjenasto izmiksajte.
- Sodu bikarbonu dodajte u vodu ili mlijeko, pa dobro promiješajte i ulijte u jaja.
- Prosijte brašno te ga postupno dodajte u jaja, uz miješanje. Miješajte dok ne dobijete posve glatku smjesu.
- Zagrijte tavu s malo ulja i ulijte smjesu za palačinke, tako da napravite krug promjera od desetak centimetara.
- Pecite palačinku dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići, pa okrenite i pecite dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto.
- U međuvremenu mažite palačinke namazom po želji, pa slažite jednu na drugu, kao da slažete sendvič od dvije kriške hljeba i - poslužite toplo, donosi portal masterclass.com.