Ukoliko nemate strpljenja čekati da se hljeb ispeče, postoji nešto brža opcija pripreme hljeba u tavi koja bi vam se mogla dopasti. Uvečer možete pripremiti tijesto i pustiti ga da se diže preko noći, a ujutro ga jednostavno baciti na tavu i prepržiti sa svake strane 15-ak minuta i - doručak je spreman!
Sastojci:
- 400 g brašna
- 7 g suhog kvasca
- 200-220 ml vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
Priprema:
- U veliku posudu dodajte brašno, šećer i suhi kvasac te sve promiješajte.
- Postepeno dodajte vodu i miješajte tijesto. Na pola procesa posolite. Tijesto možete zamijesiti i ručno, no bit će jednostavnije ako to učinite mikserom.
- Formirano tijesto preselite na pobrašnjenu radnu ploču i mijesite ga rukama sa svih strana.
- Podvucite rubove tijesta ispod tako da formirate kuglu.
- Vratite tijesto u posudu, nauljite ga i poklopite posudu poklopcem te pustite da se diže sat i po na toplom.
- Tijesto zatim izvadite na radnu ploču i ponovno formirajte u kuglu. Pustite ga tako da odstoji 30 minuta.
- Tijesto prebacite u tavu koju ste prethodno nauljili i zagrijali. Tijesto spljoštite lagano prstima tako da prekrije dno tave.
- Poklopite tavu i pecite tijesto na laganoj vatri oko 15 minuta sa svake strane (okrenite tijesto pomoću nauljenog tanjura).