Region

Dramatično obraćanje Vučića: Tražit ćemo da Vojska Srbije uđe na Kosovo

Srbija će uputiti zahtev komandantu KFOR-a da se dozvoli raspoređivanje vojske i policije Srbije na Kosovu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 10. decembra.

Vučić je to izjavio u danu kada su predstavnici Srba na sjeveru Kosova postavili barikade, protestujući protiv hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića, piše RSE.

“KFOR neće prihvatiti zahtjev Srbije”

Prethodnih dana je na sjeveru Kosova zabilježen niz incidenata. A policija Kosova je pojačala svoje prisustvo. Predstavnici Srba bojkotuju institucije Kosova od novembra.

Vućić je izjavio da Srbija zahtjev za raspoređivanjem vojske i policije upućuje “u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija”. Kazao je da je tom Rezolucijom “stvorena obaveza za KFOR da povratak sigurnosnih snaga Srbije omogući”.

“Do danas sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku vojske i policije Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da “nema nikakvih iluzija” da će KFOR prihvatiti zahtjev Srbije. Te da “zna da će oni taj zahtjev da odbiju, iako bi morali da ga prihvate”.

“Tražit ćemo nove pravne poteze kojima će se Srbija rukovoditi u budućnosti. Naša formalno-pravna borba tek predstoji”, rekao je Vučić.

O hapšenju bivšeg kosovskog policajca

Službe Srbije su ispitale slučaj hapšenja Dejana Pantića. A međunarodnoj zajednici sam ukazao na bezobzirnost onih koji su tu akciju sproveli i tako ugrozili mir, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 10. decembra.

Vučićevo obraćanje je uslijedilo nakon što su predstavnici srpske zajednice podigli barikade na sjeveru Kosova, zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.

“Srbi su reagovali, jer su shvatili da samo čekaju dan kada će po njih neko da dođe”, rekao je Vučić.

Zvaničnici Kosova optužili su Srbiju da je naložila postavljanje barikada na sjeveru.

Vučić negirao opužbe protiv Pantića

Pantića je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova optužilo za “organizovanje terorističkog napada na prostorije Centralne izborne komisije”.

U Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku su 6. decembra demolirane prostorije Centralne izborne komisije. Tada su članovi opštinskih izbornih komisija pokušali da u pratnji policije da započnu organizovanje izbora za gradonačelnike.

U tom incidentu je upotrijebljeno vatreno oružje i eksplozivne naprave. A Svečlja je potom na konferenciji za novinare saopštio da ima informacije da su u napadu učestvovali neki od bivših policajaca.

Vučić je negirao optužbe na račun Pantića.

“To je onaj dan kada su oni (predstavnici institucija Kosova) pokušali okupaciju zgrade opštinske izborne komisije. Dogodilo se to da je Dejan Pantić. Čovjek živi u toj zgradi gdje je sjedište opštinske izborne komisije, nosio namirnice svojoj kući. Počinio je strašno krivično delo, nosio je hljeb”, rekao je Vučić.

Za Kancelariju za Kosovo u Vladi Srbije, hapšenje policajca je “čin odmazde i zastrašivanja”.

Pantić je bivši pripadnik Kosovske policije. Policiju je napustio 5. novembra, zajedno sa ostalim predstavnicima Srba koji su tada započeli bojkot institucija Kosova.

Vučić je, u obraćanju javnosti, izjavio će građanima pokazati “papire, dokumenta i fotografije i obavijestiti javnost o svemu što se prethodnih dana dešavalo na Kosovu”.

Rekao je da 2022. godina “rekordna” po broju etnički motivisanih incidenata protiv Srba na Kosovu. Te da se do 8. decembra 2022. godine dogodio “131 više etnički incident u odnosu na prošlu godinu”.

“Kurti i njegova lažna vlada su apsolutni šampioni u kreiranju incidenata protiv Srba”, rekao je Vučić.

O kandidaturi Kosova u EU

Vučić je izjavio da 15. decembra Kosovo podnosi zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, što je “gaženje” Vašingtonskog sporazuma.

“Sada će Kosovo uz fanfare da podnese zahtjev za članstvo u EU. Ja sam danas uputio pismo predsjednicima i premijerima pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Jer u skladu sa Članom 49 ugovora o Evropskoj uniji, prijem mogu da traže samo nezavisne države. A ne one koje to nisu i koje ne priznaje više od pola svijeta”, rekao je Vučić.

Vašingtonski sporazum su, uz podršku Sjedinjenih Država, potpisali Srbija i Kosovo 2020. godine.

Predviđao je da se Kosovo uzdrži od traženja članstva u međunarodnim institucijama i organizacijama. Sa druge strane Srbija će prekinuti kampanju “otpriznavanja”. To jest neće više od drugih država tražiti da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Njemački mediji: Balkan je opet kao bure baruta, a Evropa strahuje od drugog Orbana - Skener.info
5 mjeseci

[…] ocjenjuje njemački list. Uz napomenu da se „smatra nemogućim da bi NATO odobrio povratak srpskih trupa na Kosovo“, piše Deutsche […]