Frižider je mjesto na kojem svakodnevno pohranjujemo brojne namirnice, ali jeste li znali da čak i najmanje promjene u načinu skladištenja hrane mogu značajno utjecati na njezinu svježinu i rok trajanja? Jedna od najčešćih grešaka koju činimo je pohranjivanje mlijeka u vratima frižidera, a stručnjaci tvrde da to nije najbolja opcija za očuvanje njegove svježine, piše Express.
Prema riječima Scotta Evansa, stručnjaka za skladištenje hrane, vrata frižidera, iako često opremljena upravo za pohranu mlijeka, zapravo su jedno od najtoplijih mjesta u frižideru. To može uzrokovati da mlijeko brže pokvari, budući da su temperature na vratima promjenjive i ne dopuštaju optimalne uvjete za lako pokvarljive proizvode poput mlijeka.
"Vrata frižidera čine se savršenim mjestom za pohranu jaja, mlijeka i sokova jer često imaju odjeljke za njih, ali zbog toga što su vrata najtoplije mjesto u frižideru, te će se namirnice brže pokvariti", objasnio je Evans.
Mlijeko koje se drži u vratima frižidera može trajati između četiri do pet dana, dok, ako se pohrani na donjoj polici uz stražnji zid frižidera, može trajati i do sedmicu. To je zato što je najhladniji dio frižidera stražnji dio donje police, što ga čini idealnim mjestom za pohranu mlijeka.
"Kada stavljate hranu u frižider, pokušajte ne stavljati ništa previše visoko straga jer bi to moglo blokirati ventilaciju", tvrdi Scott.
Također je upozorio na prepunjavanje frižidera. "Ne želite prepuniti hladnjak jer ćete time ometati cirkulaciju zraka, što može uzrokovati da se hrana brže pokvari".
Skladištenje maslaca na dnu frižidera može izgledati kao neobičan izbor, ali prema stručnjaku, to može značajno produžiti njegov rok trajanja.
"Ako volite maslac na sobnoj temperaturi, odvojite komad i stavite ga u posudu za maslac u ormariću, a ostatak stavite na dno frižidera kako bi duže trajao", zaključio je Scott.