Svijet

Dva snažna zemljotresa pogodila Solomonske Otoke, glavni grad bez struje

Dva snažna zemljotresa pogodila su Solomonske Otoke. Pri čemu je među oštećenim zgradama i ona australske ambasade te aerodrom. A glavni grad Honiara ostao bez struje.

Dva zemljotresa u razmaku od pola sata pogodila Solomonske Otoke

Prvi potres na dubini od 15 km pogodio je područje oko 16 km jugozapadno od Malanga, objavio je američki Geološki institut. Koji je prvobitno procijenio njegovu magnitudu na 7.3 prije nego što je smanjio na 7.0. Drugi zemljotres, magnitude 6.0, pogodio je isto područje 30 minuta kasnije.

“Zasad nema povrijeđenih, ali krov aneksa zgrade visokog sekretarijata se srušio, što ukazuje da vjerovatno ima još štete u cijelom gradu”, rekao je australski premijer Anthony Albanese u parlamentu. Međunarodni aerodrom Honiara pretrpio je štetu na stropu, ali je zgrada netaknuta, rekao je Reutersu službenik u zračnoj luci Solomon Islands Airline.

Veći dio otoka ostao bez struje

Naknadni zemljotresi se i dalje osjećaju, dodao je, ne želeći biti imenovan jer nije ovlašten javno govoriti. Osoblje aerodroma nastavit će raditi. Ali oštećeni dio terminala aerodroma zatvoren je za putnike.

List Solomon Times izvijestio je da je veći dio Honiare ostao bez struje. Te da se rade preliminarne procjene štete na dalekovodima.

Meteorološka služba Solomonskih Otoka rekla je da nema opasnosti od cunamija. Ali je upozorila na neobične morske struje. “Ljudima se također savjetuje da budu oprezni jer se očekuju daljnja podrhtavanja tla”, rekao je zaposlenik na društvenim mrežama.

Opskrba električnom energijom prekinuta je na velikom dijelu otoka. A radiodifuzna korporacija Solomonskih Otoka objavila je na Facebooku da su sve radijske usluge isključene.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare