O fermentiranoj hrani se u posljednje vrijeme mnogo govori zbog njenih nevjerovatnih zdravstvenih prednosti, posebno kada je u pitanju poticanje metabolizma i pomoć pri mršanju.
Uvođenje ove hrane koja je dobra za crijeva zaista može poboljšati probavu i način na koji naše tijelo apsorbira hranjive tvari.
Dijetetičarka Michelle Saari otkrila je koja je najbolja fermentirana hrana koja nam može pomoći da brže izgubimo nekoliko kilograma i pokrenemo metabolizam.
Jogurt
Jogurt je bogat probioticima, korisnim bakterijama koje potiču zdrav crijevni mikrobiom. Uravnoteženi crijevni mikrobiom može poboljšati probavu, apsorpciju hranjivih stvari. On također dobru utječe na sveukupno zdravlje metabolizma, a sve to može pridonijeti mršanju.
“Jogurt je izvrstan izvor probiotika. Također je bogat proteinima koji doprinose osjećaju sitosti. Osim toga, jogurt osigurava kalcij, neophodan za zdravlje kostiju, a povezan je s poboljšanim zdravljem probave i manjim rizikom od dijabetesa tipa 2”, kaže Sari.
Kefir
Kefir je prepun probiotika koji pomažu u održavanju zdravlja crijeva i pospješuju probavu. Osim toga, visok sadržaj proteina u kefiru daje osjećaj sitosti, a njegovi vitamini i minerali podržavaju zdravlje metabolizma. Osim toga, niskokaloričan je, što ga čini savršenim dodatkom našem planu mršanja.
“Kefir je pun probiotika koji pomažu u poboljšanju zdravlja crijeva. Ta je ravnoteža je ključna za bržu probavu i apsorpciju hranjivih stvari. Kefir je takođe bogat proteinima, podržavajući održavanje mišića i sitost, što može biti korisno za mršavljenje”, ističe Sari.
Uključivanje fermentirane hrane, poput jogurta i kefira, u našu ishranu može biti jednostavan, ali efikasan način za brže pokretanje metabolizma i potporu mršanju.