Zdravlje

Dvije namirnice koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raka

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu JAMA Oncology.

Naučnici podsjećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđen kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sistema, piše portal Science Daily.

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država te iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća.

Učesnici studije bili su podijeljeni u pet grupa, ovisno o količini vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju sa grupom koja nije konzumirala jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

"Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim Smjernicama o prehrani za period 2015. - 2020., kojima se preporučuje prehrana bogata visokim udjelom vlakana i jogurtom", rekla je jedna od autorica studije, dr. znanosti Xiao-Ou Shu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak Vanderbilt-Ingram.

„Tu smo inverznu povezanost primijetili među aktuelnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile te jednako među muškarcima i ženama te osobama različitog porijekla“, dodala je naučnica.

Shu je kazala da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna prebiotička svojstva namirnica (prebiotici su neprobavljivi sastojci nekih namirnica koji potiču rast korisnih mikroorganizama u crijevima te garantiraju zdrav i snažan razvoj crijevne flore) i probiotičkim osobinama jogurta koja mogu neovisno ili sinergistički modulirati mikrobiotu crijeva na kvalitetan način.