Majoneza i kečap zauzimaju posebno mjesto u svijetu kulinarstva kao omiljeni dodaci sendvičima, salatama i roštilju. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ove namirnice, iako popularne, mogu itekako štetiti zdravlju.
Majoneza
Prema nutricionistici Lisi Richards, tradicionalna majoneza, koja se radi od jaja i ulja, ima visok udio zasićenih masti.
“Ove masti mogu povećati nivo holesterola u krvi i dovesti do začepljenja arterija”, objašnjava ona. Dr. Eric Netkin dodaje kako konzumacija majoneze može opteretiti jetru koja se bori s filtriranjem viška masnoće i toksina. Iako je majoneza na bazi zdravijih ulja, poput maslinovog, bolja alternativa, ipak je ključno jesti je umjereno.
Kečap
S druge strane, kečap je često pun šećera, posebno u obliku kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze.
“Pretjerana konzumacija kečapa može pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije i debljanju”, upozorava nutricionist Richards.
Ove posljedice mogu ozbiljno utjecati na zdravlje srca i krvnih žila, pa je kečap još jedan začin koji treba konzumirati s oprezom.
Nije loše ni kod kuće napraviti domaći kečap
Oba su umaka često prisutna u svakodnevnoj prehrani, no stručnjaci ističu važnost umjerenosti i pažljivog odabira, prenosi Krstarica. Za zdraviju prehranu preporuča se korištenje prirodnih alternativa ili umaka sa smanjenim udjelom šećera i masti.
S obzirom na to koliko su majoneza i kečap popularni, važno je biti svjestan njihovih potencijalno štetnih učinaka. Uvijek je bolje odabrati niskokalorične, nutritivno bogate alternative kako bismo očuvali svoje zdravlje.